Тежки наказания за обвинени в тероризъм крайнолеви екстремисти в Русия

  • 10 февруари 2020 16:51

  • 449
  • 4
Тежки наказания за обвинени в тероризъм крайнолеви екстремисти в Русия
© Getty Images/Guliver

Руски съд наложи днес тежки наказания на седем крайнолеви екстремисти по обвинения в тероризъм - решение, което бе осъдено от неправителствената организация Мемориал и опозиционера Алексей Навални като поредна проява на произвол спрямо критици на властта, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Подсъдимите трябва да излежат между 8 и 16 години затвор според присъдата на военния съд в Пенза, Централна Русия. Десетки техни привърженици скандираха "Позор" във военния съд в Пенза при произнасянето на присъдите, предаде Ройтерс.

Младите мъже - на възраст между 23 и 31 години, повечето от Пенза, са арестувани през 2017 и 2018 г. за принадлежност към терористична организация и планиране на атентати, като част от нелегална анархистка група, наречена "Мрежа" (Сеть).

Организаторите на групата според обвинението - Дмитрий Пчелинцев и Иля Шакурски получиха най-тежките присъди - 18 и 16 години в колония със строг режим. Двамата бяха обвинени в създаване на терористична организация и незаконно пирдобиване на оръжие. Трима от обвивяемите бяха обвинени и в опит за пласиране на наркотици.

Правозащитната организация Мемориал обвини разследващите в изфабрикуване на доказателства, подлагагане на побой и мъчения, за да изтръгнат самопризнания.

Съдът потвърди версията на държавното обвинение, според което "Мрежата" е била междурегионална терористична организация, създадена през 2016 г., с клетки в Пенза, Москва, Санкт Петербург. Участниците разработили устав, провеждали тренировки с оръжие и си поставяли за цел насилствено сваляне на държавния строй чрез нападения срещу служители от правоохранителните органи. Всички подсъдими отрекоха обвиненията.

Арестуваха Алексей Навални

Радикалната "Мрежа" бе включена във федералния списък на терористични организации, предаде ТАСС. През януари 2019 г. обвиняем по аферата "Мрежа" жител на Петербург - Игор Шишкин, призна вината си и бе осъден на 3,5 години колония с общ режим. В момента в Петербург се гледа криминално дело срещу двама предполагаеми участници в организацията - Юлия Бояршинова и Виктор Филинков, припомня ТАСС.

Попитан за случая днес, в конферентен разговор с репортери говорителят на Кремъл заяви, че президентът Владимир Путин е бил запознат с делото, но би било неуместно да се намесва в него, предадоха Ройтерс и АФП.

Според Дмитрий Песков президентът е следил ситуацията и нееднократно е издавал разпореждания всичко да бъде щателно проверено, за да се гарантира, че съответства на закона.

Критикът на Кремъл Алексей Навални определи присъдите като "чудовищни"."Показанията на тези толкова млади хора за въображаема терористична организация са били изтръгнати с мъчения. Всеки министър в руското правителство е десет пъти по-голям престъпник и заплаха за обществото от тези хора", реагира той в Туитър.

Последвайте канала на

Novini.bg
449 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.02.10 | 21:11

4

Борисов да взима пример, как Русия се справя с опозицията и да не чака. Всички социалисти в лагери, точка.

русия демокрация lol

2020.02.10 | 19:15

3

Превод за неразбралите: Двама са пратени за по 18 и 16 години в концлагер. Звучи страхотно за нашите руски подложки.

само трепане

2020.02.10 | 17:12

2

на соросоидните х л е б а р к и ,като тази отгоре.

Скоро ще бъдат освободени.

2020.02.10 | 17:04

1

След падането на Путин.

Добави коментар

Водещи новини