Путин поддържа инициативата на Берлин за международна конференция за Либия

  • 11 януари 2020 21:00

  • 767
  • 2
Путин поддържа инициативата на Берлин за международна конференция за Либия
© Getty Images/Guliver (архив)

Президентът на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 изрази поддръжка за инициативата на Германия за провеждане в Берлин на международна конференция за Либия, предаде ТАСС.

На обща пресконференция с Ангела Меркел в Москва, Путин определи тази инициатива на Германия като навременна. Той допълни, че, за да може конференцията за Либия в Берлин да даде резултати, е нужно да се осигури участието в нея на онези, които действително са заинтересовани да окажат помощ в решаването на кризата с либийската държавност. Путин допълни, че е важно и решенията, касаещи либийската държава, да бъдат съгласувани предварително със страните в либийската криза.

Франция доставя оръжия в Либия?

По-рано тази седмица Турция и Русия призоваха враждуващите страни в Либия да обявят прекратяване на огъня от полунощ днес, припомня Ройтерс. Путин каза, че разчита, че в Либия действително ще има прекратяване на огъня от полунощ днес, допълва ТАСС, предаде БТА.

Меркел изрази днес надежда, че съвместните усилия на Русия и на Турция за Либия ще имат успех и че Германия в скоро време ще може да започне да изпраща покани за участие в конференцията в Берлин, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Руският президент заяви, че ситуацията в Либия подкопава стабилността в региона и се отразява негативно на Европа, предаде ТАСС.

Той изрази безпокойство, че голямо количество наемници са били прехвърлили от зоната на конфликт в Идлиб в Сирия в Либия, предаде БТА.

В отговор на въпрос дали руски наемници от така наречената група Вагнер се сражават в Либия, Путин отвърна, че ако има руснаци в Либия, то те не представляват руската държава, нито пък са платени от руската държава, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Руски частни военни подизпълнители тайно се сражаваха в подкрепа на руските сили в Сирия и Украйна, съобщиха Ройтерс и други медии преди време.

Подизпълнителите са наемани от частната военна група Вагнер, чийто членове са в повечето случаи бивши военни. Русия отрича да използва наемници в чужбина.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
767 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.01.11 | 23:00

1

голям дипломат

признавам...

2020.01.12 | 19:22

2

голям диктатор

Добави коментар

Водещи новини