Зеленски призова да не се правят спекулации за самолетната катастрофа

  • 09 януари 2020 09:17

  • 461
  • 2
Зеленски призова да не се правят спекулации за самолетната катастрофа
© Gettyimages

Украйна разглежда няколко възможни причини за самолетната катастрофа вчера в Иран, каза днес президентът Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, цитиран от Ройтерс.

В телевизионно обръщение Зеленски призова хората да не правят спекулации, да не разпространяват манипулативни твърдения и конспиративни теории и да се въздържат от прибързани заключения. Той обяви днес, 9 януари, за ден на траур в Украйна.
Украинският президент съобщи, че ще говори по телефона с иранския си колега Хасан Рохани, за да бъде засилено сътрудничеството при разследването на катастрофата на украинския пътнически самолет на иранска територия.

Ден на траур в Украйна, заради самолетната катастрофа

Вчера рано сутринта "Боинг 737" на Украинските международни авиолинии се разби малко след като излетя от Техеран за Киев. Всички 176 човека на борда - 167 пътници и 9 членове на екипажа - загинаха при катастрофата. Жертвите са граждани на седем страни - 82 иранци, 63 канадци, 11 украинци, 10 шведи, четирима афганистанци и по трима германци и британци.

Разбилият се самолет не е подавал сигнал за проблем, но се е опитал да се върне на летището в Техеран, се казва в публикуваният днес предварителен доклад на иранската Организация за гражданска авиация. Очевидци на земята и в летящи в района самолети разказали на иранските разследващи, че падналият "Боинг 737" се е бил запалил още във въздуха. При разбиването на самолета на Украинските международни авиолинии е отекнала мощна експлозия, вероятно защото той е бил пълен с гориво за полета до Киев, пише още в доклада, цитиран от Ройтерс и АП.

Произведеният преди три години "Боинг" за последно е преминал проверка два дни преди катастрофата. В предварителния доклад на иранските разследващи пише, че украинският самолет е получил технически проблем малко след излитане, но не се уточнява какъв, отбелязва Ройтерс.

Източник от канадските служби за сигурност каза пред агенцията, че има доказателства, че един от двигателите на самолета е прегрял.
"Боинг 737" на Украинските международни авиолинии се разби броени часове след като Иран изстреля ракети по иракски бази, където се разположени американски военни. Това предизвика спекулации, че самолетът може да е бил ударен, отбелязва Ройтерс.

Пет източника от служби за сигурност - три американски и по един европейски и канадски - заявиха пред Ройтерс, че според първоначални оценки на западни разузнавателни агенции украинският "Боинг" е имал техническа неизправност и не е бил свален от ракета.

Последвайте канала на

Novini.bg
461 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
amerika be6e

2020.01.10 | 15:32

2

amerika go svali smart za amerika

то

2020.01.09 | 10:38

1

то е ясно - путин го е свалил. лично е натиснал копчето.

Добави коментар

Водещи новини