Танкове роботи ще пазят Русия

  • 28 март 2012 06:37

  • 2556
  • 1
Танкове роботи ще пазят Русия
©

Нов супертанк ще постъпи на въоръжение в руската армия през 2015 г., съобщи в. „Известия”.

Военната машина ще бъде създадена на базата на тежката бойна платформа „Армата” и ще бъде снабдена с цифрова система за управление, обясниха източници от военно-промишления комплекс.

Дулото ще се управлява дистанционно а екипажът ще се намира в изолирана бронирана капсула, която ще е в състояние да издържи пряко нападение от всички видове танкове, пише монитор.бг.

Според главния редактор на сп. „Арсенал” Виктор Мураховски за нуждите на руската армия ще са необходими около 2000 подобни танкове роботи. „С повишаване на сигурността на екипажа се увеличава и ефективността на бойната техника”, обясни Мураховси.

По думите му с появата на новите тежки военни машини осезаемо ще се промени и структурата на сухопътните войски. Вицепрезидентът на Академията по геополитически проблеми Константин Свитков е убеден, че появата на дистанционно управляемо дуло ще доведе до създаването на напълно автономни танкове, които ще поразяват цели в автоматичен режим.

„На първа линия ще вървят автоматизираните бойни машини, следвани от обитаеми танкове, чиито екипажи ще решават по-сложни тактически задачи”, прогнозира Сивков. Той съобщи, че върху подобни разработки се работело още по времето на бившия Съветски съюз.

Тогава на базата на танка Т-80 била създадена автоматична машина със система за разпознаване на целите, но проектът се провалил заради разпадането на Съюза.

Освен сухопътните части ново попълнение очаква и военно-въздушните сили. Руските военни учени са разработили уникална технология за самолет пето поколение Т-50, която ще пази пилота от радиовълни и облъчване.

Благодарение на специалното покритие кабината и приборите за управление на изтребителя ще остават невидими за радарите на вражеската ПВО. „Покритието се изработва от няколко метала – злато, индий и олово, като дебелината му не превишава 20 нанометра”, поясни през „Известия” главният конструктор на научното предприятие „Технология” Владимир Вукулин.

Последвайте канала на

2556 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
4i4o go6o

2014.08.29 | 12:51

1
Само да ги държат далеч от водката и всичко ще е ОК !

Добави коментар

Водещи новини