Швейцария не пусна българин от Крим

  • 28 ноември 2019 11:05

  • 1284
  • 2
Швейцария не пусна българин от Крим
© Getty (архив)

Швейцария не е дала входна виза на етническия българин от така наречената Автономна Република Крим Иван Абажер, предаде РИА Новости.

Мъжът днес е заявил, че посолството на алпийската държава в Москва му е отказало да издаде входен документ. Той е трябвало да пристигне днес на двудневен форум в Женева, посветен на правата на етническите малцинства. "Моята регистрация е била потвърдена от организаторите на събитието и съответната информация е била предадена на дипломатическата мисия на Берн в Русия. Нито аз, нито някой от моите колеги сме туристи. Според мен швейцарските власти искат да заглушат гласа на истината. Аз исках да разкажа как Крим и Руската федерация защитават правата на етническите малцинства", е заявил той.

Почина бившият президент на Крим

Абажер (роден на 9 септември 1958 г. в село Калчево, Одеска област) е бил предприемач. Той също е и директор на българската културна организация в Крим "Паисий Хилендарски". През 2014 г. етническият българин е заел висш пост в администрацията на Крим, наложена от Русия.

Българите в Крим са потомци на заселниците от Османската империя през ХIХ век. Техният брой през 2014 г. е бил около 1800 души от над приблизително двата милиона жители на украинския черноморски полуостров.

Реджеп Ердоган ядоса руски сепаристи в Крим

Швейцария, както и членките на Европейския съюз, не признава руската анексия на Крим, извършена през 2014 г.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1284 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.11.29 | 19:44

2

руски фашизъм-комунизъм в пълни действие!

Огито

2019.11.28 | 12:18

1

що ли не го духат тези швАйцарци

Добави коментар

Водещи новини