Екоактивисти бяха арестувани в Русия

  • 18 ноември 2019 20:25

  • 442
  • 1
Екоактивисти бяха арестувани в Русия
© Getty Images/Guliver (архив)

Руската полиция задържа в Москва днес двама екоактивисти, след като те пуснаха в Москва река край Кремъл огромен надувен кит косатка, за да призоват властите да защитят изчезващия вид, съобщиха протестиращи, цитирани от Ройтерс.

Природозащитната организация "Грийнпийс" каза, че тя стои зад днешната акция с цел да призове властите да забранят залавянето на китове за образователни или културни цели, след като десетки белуги (друг вид кит) и косатки бяха уловени м.г. и продадени на водни паркове или аквариуми в Китай.

Каузата за защита на заловените големи морски бозайници придоби особена актуалност, когато се разкри, че те са държани в пренаселени малки водни басейни в руския Далечен изток, които екоактивистите нарекоха "затвори за китове". След като се надигнаха шумни протести, китовете бяха пуснати обратно в морето.

Пуснаха трета група от косатките, държани в плен в Приморския край

При днешната акция в Москва екозащитниците се качиха на надувна лодка във вид на кит и загребаха по Москва река, носейки лозунга: "Благодаря, че ни пуснахте на свобода, не ни хващайте повече".

Руското вътрешно министерство не отговори веднага на искането за коментар след арестите. По-късно единият от задържаните - фоторепортер от "Новая газета", бе освободен.

Последвайте канала на

БТА
442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
имат кауза

2019.11.18 | 23:12

1

Тези екоактивисти защитават искрено природата. За разлика от нашите зелени изнудвачи, които спират развитието на държавата. Същевременно получават огромни комисионни от западни лобистки кръгове за да създават пречки на туризма и икономиката. Дори комунистите не са толкова вредни, колкото тия корумпирани твари.

Добави коментар

Водещи новини