Опозицията в Беларус отправи критики заради големи нарушения на днешните парламентарни избори

  • 17 ноември 2019 20:50

  • 321
  • 0
Опозицията в Беларус отправи критики заради големи нарушения на днешните парламентарни избори
© Getty Images/Guliver (архив)

Опозицията в Беларус отправи критики заради големи нарушения на днешните парламентарни избори, съобщи Франс прес.

По официални данни над 45 процента от общо 6,5 милиона избиратели са гласували към 12 часа местно време.

Гражданите на Беларус избират 110 депутати в долната камара на парламента. Изборът обаче не е голям: основните опозиционни лидери и единствените двама депутати от опозицията са изключени от вота.

Около 500 нарушения бяха установени следобед от наблюдатели от опозиционните партии. Според тях служителите в изборните секции завишават броя на хората, отишли да гласуват. Правозащитници, наблюдаващи протичането на изборния ден, казаха, че са били изгонени от изборни секции и не им е било позволено да снимат.

Лукашенко възнамерява да се кандидатира за нов президентски мандат на изборите в Беларус догодина

Алексей Янукевич, заместник-председател на опозиционната партия Беларуски народен фронт, заяви пред АФП, че властите са избрали "познатия сценарий на фалшификации".

"Ако обществото не харесва как президентът организира (вота), то може да си избере нов президент догодина", заяви пред журналисти държавният глава Александър Лукашенко, след като гласува. Той потвърди, че ще се кандидатира на президентските избори през 2020 г.

"Разбира се, че съм загрижен как изборите ще бъдат приети на Запад", каза той, добавяйки, че по принцип няма навика да се тревожи.

Наричан "последният диктатор на Европа", Лукашенко управлява тази бивша съветска република от 25 години. Нито едни избори, организирани в Беларус за това време, не са били определени като свободни и честни от международните наблюдатели, отбеляза АФП.

Последвайте канала на

БТА
321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини