Изследване: 59% от руснаците искат решителни промени в страната

Почти 60 на сто от хората в Русия настояват за решителни промени в страната, а повечето от тях сочат като главно условие сериозни промени в политическата система, коментира "Ведомости" данни от съвместно проучване на Московския център "Карнеги" и центъра "Левада".

Делът на жителите на Русия, желаещи решителни промени в страната си, е нараснал за две години от 42 на 59 процента, сочи анкетата. За незначителни промени се обявяват 31 на сто, а 8 процента не искат никакви.

Според 53 на сто от участниците желаните реформи са възможни само при сериозни промени в политическата система, а 34 на сто са съгласни на промени при запазване на сегашната система.

Този резултат не е признак за пълна готовност на руското население за смяна на властта, но означава, че в обществото расте недоволство. Нагласите от този род все по-често ще избиват навън, включително като протестни акции, прогнозира доклад въз основа на анкетата.

Сред онези, които най-малко искат промени, анкетираните посочват държавните служители и бюрократите - 69 на сто от запитаните, олигарсите и едрия бизнес - 67 на сто, президента Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През и обкръжението му - 25 процента.

Едва 16 на сто от запитаните смятат, че Путин може да предложи привлекателен план за промени, 9 на сто вярват, че може да го направи лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски, а 5 процента - комунистическият водач Генадий Зюганов. По 3 процента виждат в тази роля опозиционера Алексей Навални и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Участниците отбелязват като най-необходима промяна в Русия да се вдигнат заплатите и жизненото равнище - 24 на сто от гласовете. На второ място се посочва смяна на правителството и президента - 13 на сто.

Авторитетът на властта в Русия пада, а разкошът, в който живеят висшите чиновници, служителите от държавните корпорации и прословутото "президентско обкръжение", започва да дразни все повече хора, констатират авторите на доклада. 

Коментари

 1. 2019.11.06 | 13:36

  Цървули!!!Рускенефа е Смръдлива Помийна Яма и Фалирала Авторитарна Дупка!!!Сибирско-Азиатската Лайняна Кочина стремглаво се е запътила към пълен икономически крах!!!Никаква Кремълска пропаганда,лъжи,мечти,фантазии и обещания,не могат да променят съдбата и!!!Руслямистанският Катун ще свърши като СССР!!!Неизбежно е!!!Ура и Слава!!!

  1. 2019.11.06 | 17:31

   КОЙТО, СЕ ШИБА ОТЗАД ЗА ПАРИ.

 2. 2019.11.06 | 13:32

  Смешници. Наистина ли искат да повярваме, че са анкетирали Путин и обкръжението му за проучването? Откъде са тези цифри 25%?

  1. 2019.11.06 | 15:56

   Де-бил! Прочети какво са написали - кой да бъде сменен, а не кого са питали.
   Научи български, преди да тролваш копейките.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет