Москва: Разширяването на НАТО води до засилена конфронтация

Процесът на разширяване на НАТО, включително възможното влизане на Северна Македония в Алианса, подкопава доверието и стабилността на европейския континент и води до засилена конфронтация. Това заяви в интервю за РИА Новости директорът на Четвъртия европейски департамент на руското външно министерство Юрий Пилипсон.

,,Позицията на Русия относно разширяването на НАТО е добре известна. Този процес сам по себе си е разрушителен, подкопава доверието и стабилността на европейския континент, води до засилена конфронтация. Присъединяването на всички нови членове към Алианса, включително Северна Македония (може да се присъедини към НАТО в близките месеца), разглеждаме от този ъгъл'', обясни Пилипсон, цитиран от ''Фокус''.

Дипломатът подчерта, че не се касае за военната заплаха, която македонците биха могли да представляват за Русия, а за комбинация от рискове за европейската сигурност, ''които трябва да бъдат преодолени чрез напълно различни методи, вместо да се включва тази страна в антируската политика и военното планиране на НАТО''.

Гърция и Македония подписаха споразумение през юни 2018 г., което решава дългогодишния спор за името на бившата югославска република и отвори пътя на Скопие за НАТО и ЕС, но договорът е критикуван и в двете страни.

В момента процесът на ратифициране на протокола за влизането на Северна Македония в НАТО продължава. Очаква се той да приключи до срещата на върха на Алианса, която ще се проведе в Лондон през декември. Влизането на Северна Македония досега е одобрено от 21 от 29 настоящи членки на НАТО.

Коментари

  1. 2019.11.06 | 16:04

    Разширяване на НАТО и оръжия от ново поколение , докато пияната пасмина не издържи финансово и икономически и удари куйрука в земята като през 1990 г !

    1. 2019.11.06 | 17:35

      лапат на дъртия миризлив еврейн.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет