Журналист, работил за американска медия, бе осъден на 15 години затвор

Проруските сепаратистки власти в Източна Украйна обявиха вчера, че осъждат на 15 години затвор за "екстремизъм" и "шпионаж" в полза на Киев украински журналист, сътрудничил на редица украински медии и по-специално на американска медия, предаде Франс прес.

Тридесетгодишният Станислав Асейев е работил като журналист на свободна практика за Радио Свободна Европа/Радио Свобода, финансирано от САЩ и за редица украински издания. Радио Свободна Европа/Радио Свобода веднага осъди присъдата, наложена на журналиста и поиска незабавното му освобождаване.

Асейев изчезна през 2017 г., докато правеше репортаж в самопровъзгласилата се Донецка народна република. След няколко седмици на мълчание сепаратистките власти там съобщиха, че той е бил арестуван. Вчера властите съобщиха, че присъдата на журналиста е била произнесена още в края на август. Те не уточниха защо съобщават за това чак сега. Освен 15-те години затвор, на Асейев се забранява да упражнява журналистическа професия в продължение на две години и половина.

Според властите на самопровъзгласилата се република Асейев предавал на украинските служби за сигурност информации за местоположението на сепаратистките милиции.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет