Лавров: Турската военна операция в Североизточна Сирия се прекратява

Операцията на турската армия "Извор на мира" в Североизточна Сирия се прекратява, а по-нататъшното развитие на обстановката ще зависи от това доколко успешно ще бъде осъществено изтеглянето на кюрдските военизирани формирования и техните оръжия, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, след приключването на преговорите на президентите на Русия и Турция Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През и Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва в Сочи.

Лавров съобщи, че руска военна полиция и войници на сирийската гранична служба от 12 ч. утре ще започнат съвместно патрулиране на района "от сирийската страна на сирийско-турската граница извън пределите на зоната на операция "Извор на мира".

Преговорите между двамата президенти продължиха над шест часа. На тях се обсъждаше операцията "Извор на мира", започната от Турция в северната част на Сирия на 9 октомври с цел създаване на буферна зона, която да стане защитен пояс за турската граница.

Решението, взето от Русия и Турция, не зависи от позицията на САЩ, добави Лавров, на зададен му журналистически въпрос каква реакция на САЩ очаква Москва след подписването на днешния меморандум с Турция. "Първо, тази позиция (на САЩ) е доста променлива и противоречива. Второ, коалицията, която САЩ ръководят, се намира на територията на Сирия незаконно", каза той.

Руският външен министър, цитиран от Ройтерс, приветства днешната договорка между Москва и Анкара и каза, че по този начин ще бъде прекратено кръвопролитието в региона.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който също говори пред журналистите, отбеляза, че съвместното патрулиране на турски и руски военни в Северна Сирия не се отнася за селището Камишли.

Коментари

 1. 2019.10.22 | 22:07

  Молодец ! Путин в края на краищата ще изгони всички незаконно влезли чужди войски в Сирия и ще запази тази страна като самостоятелна държава ! СЛАВА на руското оръжие ! САЩ не успяха да я унищожат както Либия и Ирак !

  1. 2019.10.22 | 23:13

   Путьо го ДОСТРАША да скочи на американците/5000 бойци/ и натисна Ердоган. Ердоган е притиснат икономически в страната си и се съгласи да направи театъра с операцията. В Турция всички мразят руснаците, защото знаят, че Путьо е накарал Ердоган да води войната. А руското оръжие го видяхме. Ай мерси. Тенекии на кутии.

  2. 2019.10.22 | 22:58

   Искаш да кажеш, че ще патрулира заедно с тях?

 2. 2019.10.22 | 22:20

  Утре в Сочи започва срещата Русия-Африка. Ще участват 60 държавни ръководители от Африка и общо 10 000 участници.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет