Зеленски обвини Русия, че води война срещу Украйна в центъра на Европа

  • 25 септември 2019 20:08

  • 1050
  • 1
Зеленски обвини Русия, че води война срещу Украйна в центъра на Европа
© Gettyimages

Президентът на Украйна Владимир Зеленски от трибуната на Общото събрание на ООН обвини Русия, че води война срещу страната му в „центъра на Европа“, цитира думите му TACC.

Той заяви, че основната му задача като държавен глава е да прекрати войната в Донбас и да върне Крим в Украйна, предава Фокус.

"Войната в Донбас продължава пет години, пет години след като Русия анексира Крим. Повече от 13 хиляди загинали, 30 хиляди ранени, 1,5 милиона души са принудени да напуснат домовете си. И всяка година тези цифри <...> нарастват, "Ето защо, прекратяването на войната, връщането на всички окупирани украински територии и мирът са моя задача."

Както обясни Зеленски, той ще постигне това „не с цената на живота“ на украинците, „не с цената на свободата или правото на Украйна на собствен избор“. „Ето защо се нуждаем от глобална подкрепа“, добави той.

Той започна речта си с демонстрация на боен патрон като доказателство за агресията срещу страната му. "От такъв патрон на стойност 10 долара в Донбас загина украинският певец Василий Слипак, защитавайки Украйна от руската агресия", каза той.

Предшественикът на Зеленски Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, говорейки на различни международни форуми, също демонстрираше обекти и предмети от войната, наричайки ги доказателства за руска агресия, припомня агенцията.

Президентът на Украйна също заяви необходимостта от преосмисляне на съвременните правила на международните отношения и обновяване на международните организации. "В този нов свят нашата държава е загубила част от своите територии и губи граждани почти всеки ден. Ето защо кой, ако не Украйна, има право да говори за необходимостта от преосмисляне на съвременните световни правила?" - каза Зеленски.

Той отбеляза, че не поставя под въпрос достоверността на международните институции, в частност на ООН, но смята, че те се нуждаят от обновление.

Последвайте канала на

Novini.bg
1050 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.25 | 22:09

1

Абе смешник бегаи да играеш,не дрънкаи глупости,и вие и ние ще мизеруваме,като искаме фалшива "демокрация."

Добави коментар

Водещи новини