Русия обучава турски кадри да работят със системите С-400

  • 04 септември 2019 14:33

  • 474
  • 1
Русия обучава турски кадри да работят със системите С-400
© Pixabay

В Русия започна обучението на турските военни за опериране със зенитно-ракетната система С-400. Това става ясно от официално съобщение от Министерството на отбраната в Анкара, като се уточнява, че в обучението е включен персонал от ВВС на Турция, съобщава вестник Yeni Safak.

След продължителните усилия за финализиране на споразумение за доставки на система за противовъздушна отбрана от САЩ, които завършиха без успех, през 2017 г. Анкара подписа договор за закупуване на С-400s от Русия.

Американските служители призоваха Турция да закупи американски ракети „Пейтриът", твърдейки, че руската система би била несъвместима със системите на НАТО и би изложил на риск сигурността на изтребителите от пето поколение F-35.

Турция обаче подчерта, че С-400 няма да бъде интегрирана в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за Алианса. Анкара дори призова да се сформира комисия, която да изясни всички технически въпроси, но САЩ не отговориха на предложението на Турция.

Вашингтон заплаши със санкции Анкара, ако финализира сделката с Москва, на което Турция отговори, че ще отговори с огледални мерки.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
474 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.04 | 16:05

1

Турската лира постоянно върви на долу. Защо ли?

Добави коментар

Водещи новини