Украйна има нов премиер

  • 29 август 2019 18:35

  • 559
  • 0
Украйна има нов премиер
© gettyimages (архив)

Юристът Олексий Хончарук беше утвърден днес от Върховната рада за министър-председател на Украйна, а лидерът на партията "Слуга на народа" Дмитро Разумков беше избран за председател на парламента, предадоха БТА, цитирайки ТАСС и Ройтерс.

Хончарук беше предложен за премиер от президента Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога и получи подкрепата на 290 от общо 450 депутати във Върховната рада. Новият министър-председател е на 35 години и има малък политически опит. През май той беше назначен за заместник-началник на канцеларията на Зеленски. Преди това е ръководил неправителствена организация, занимаваща се с икономически реформи и е работил като съветник в министерството на екологията. През 2014 г. се е кандидатирал за депутат, но не е бил избран.

Разумков беше избран с подкрепата на 282 депутати във Върховната рада при необходими 226 гласа. Новият председател на парламента е на 36 години. През 2007 г. завършва Института за международни отношения на Киевския национален университет "Тарас Шевченко". През 2011 г. завършва Националния университет на държавната данъчна служба на Украйна. От 2006 до 2010 г. е бил член на Партията на регионите, оглавявана от Виктор Янукович. Участвал е в младежкото крило на партията и е работил като помощник на един от нейните депутати. Напуснал е партията след избирането на Янукович за президент на Украйна през февруари 2010 г. Според медийни информации от 2010 до 2014 г. Разумков е ръководил секретариата на Киевската градска организация на партията на Сергий Тигипко "Силна Украйна".

През 2014 г. Разумков създава компанията "Украинска политико-консултантска група" заедно с политолозите Васил Мокан и Нели Яковлева. През 2018-2019 г. компанията участва в организирането на президентската кампания на комика Зеленски, избран през април тази година за президент на Украйна. Разумков е бил говорител на предизборния щаб на Зеленски и един от неговите главни политически съветници.

Зеленски внесе днес в парламента законопроект за намаляване на броя на депутатите и затвърждаване на пропорционалната избирателна система, съобщи Върховната рада на своя уебсайт. "Проектозакон за внасяне на изменения в членове 76 и 77 на Конституцията на Украйна за намаляване на конституционния състав на Върховната рада и затвърждаване на пропорционалната избирателна система", се казва в заглавието на регистрирания законопроект. По-рано партията на Зеленски "Слуга на народа" предлагаше да бъде намален броят на депутатите от 450 на 300.

През май президентът внесе за обсъждане в парламента законопроект за промени в избирателната система, свързани с пропорционалния принцип за избиране със затворени листи и понижаване на бариерата за влизане в парламента от 5 на 3 процента.
Зеленски също така предложи да бъде закрепено в конституцията правото му да назначава ръководителите на две силови ведомства.

В парламента е регистриран законопроект за конституционни промени, свързани с правомощията на президента да назначава и уволнява ръководителите на Националното антикорупционно бюро на Украйна и Държавното бюро за разследване.
Зеленски внесе във Върховната рада кандидатурата на Вадим Пристайко за министър на външните работи, съобщи секретариатът на парламента. Пристайко е бил заместник-министър на външните работи. От ноември 2012 г. до октомври 2014 г. е бил посланик на Украйна в Канада. През юли 2017 г. е бил назначен за ръководител на мисията на Украйна към НАТО. На 22 май тази година е станал заместник-началник на президентската администрация.

Зеленски внесе в парламента кандидатурата на Андрий Захороднюк за министър на отбраната. Президентът определи като една от главните задачи на новия парламент спиране на войната в Източна Украйна. Сред приоритетните задачи на Върховната рада той изтъкна "укрепването на националната сигурност и отбрана, приключването на войната в Донбас и връщането на анексирания от Русия Крим".

Хончарук каза, че неговото правителство ще започне след няколко седмици преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за нова програма. МВФ помогна на украинската икономика да се възстанови от острата рецесия и валутния срив след избухването на конфликта в Източна Украйна. Евентуална нова сделка може да замени сегашното споразумение за помощ в размер на 3,9 милиарда долара.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини