Джон Болтън посети Молдова преди визитата си в Беларус

  • 29 август 2019 16:16

  • 236
  • 1
Джон Болтън посети Молдова преди визитата си в Беларус
© Getty Images/Guliver

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън посети Молдова, преди да отпътува за Беларус, предадоха световните агенции.

В Молдова Болтън се срещна с президента Игор Додон и с премиера Мая Санду. Сред срещата тя каза, че посещението на съветника на американския президент показва, че "САЩ са стратегически партньор на Молдова", предаде Франс прес. По думите на президента Додон двамата с Болтън са обсъждали редица въпроси, касаещи двустранните отношения.

На съвместната пресконференция със Санду в Кишинев Болтън заяви, че планира да използва визитата си в Беларус, за да предупреди президента Александър Лукашенко за заплахата за сигурността, която представлява Русия, предаде Ройтерс.

"Мислим, че в светлината на нещата, които чухме от Москва, е важно да се отиде в Беларус и да се говори за суверенитета и териториалната цялост на страната", каза Болтън. Болтън се обърна към Санду, която встъпи в длъжност през юни със заявката, че иска да освободи Молдова от олигархичната система, спъваща развитието на страната, с думите: "От името на правителството на САЩ Ви пожелавам, на Вас и на новото правителство на Молдова всичко най-добро във вашата антикорупционна кампания, която е изключително важна за потенциалните американски инвеститори". 

Болтън посети Молдова след визита в Украйна, където се срещна с украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога. Болтън ще бъде най-високопоставеният американски представител, който посещава Беларус от няколко години, допълва Ройтерс. Визитата идва в момент, в който Москва и Минск напредват в интеграцията помежду си в рамките на проект за държавен съюз, което поражда опасения за "тиха анексия" от страна на Москва, отбелязва Ройтерс. Москва гледа с лошо око на визитата на Болтън в Беларус, допълва Франс прес.

Беларус от дълго време е наричана "последната диктатура в Европа" и международната общност ѝ наложи санкции след преизбирането на Лукашенко за президент през 2010 г. и заради репресията на опозицията и независимите медии, които последваха. Санкциите до голяма степен обаче бяха отменени след освобождаването през 2015 г. на политическите затворници. В същата година Лукашенко беше преизбран за пети път за президент.

В последните години в руски медии има спекулации за евентуално обединение на Русия и Беларус в една държава, което може да позволи на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, който няма правото според руската конституция да се явява на президентските избори в Русия през 2024 г., да остане на власт след края на настоящия си президентски мандат, отбелязва Франс прес. Лукашенко обаче заяви тази година, че 98 процента от беларуското население е против подобно обединение. 

Последвайте канала на

БТА
236 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Баио

2019.08.29 | 17:51

1

Tози е ЛУД.Беларус и Молдова имали заплаха за сигурноста си от МОСКВА.маико мила този е за психиатър.!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини