Руска медия: Украинският президент преодоля първата знакова граница

  • 27 август 2019 09:08

  • 1545
  • 0
Руска медия: Украинският президент преодоля първата знакова граница
© Getty (архив)

Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога преодоля първата знакова граница - днес се навършват 100 дни, откакто е президент на Украйна. Нулевият му опит в държавното управление и политиката не попречи на бившия шоумен да укрепи властта и да прокара с натиск важни решения, пише "Комерсант".

Руският вестник изрежда най-значимите според него постижения на Зеленски като държавен глава, поставяйки на първо място "превземането на парламента", след като пропрезидентската партия "Слуга на народа" спечели мнозинство на изборите за Върховна рада преди месец. Това ще позволи на Зеленски безпроблемно да прокарва важни решения и ключови назначения - първото се очаква още на 29 т. м., когато според източници от "Слуга на народа" новите депутати може да утвърдят и ново правителство на Украйна, посочва изданието.

"Работил интензивно на международната арена", на своя територия Зеленски започна да заздравява властовата вертикала, за да не бъдат саботирани по места решенията на централната власт. Той уволнява губернатори с намерението да смени всички, а според слухове се кани да свали и кмета на Киев Виталий Кличко, обвинен в злоупотреби, добавя всекидневникът.

В статията се изтъква по-специално договорената от Зеленски в телефонен разговор с Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 размяна на задържани и осъдени лица между Киев и Москва - "от ден на ден се очаква и връщането в родината на украинските моряци", задържани след инцидента в Керченския проток миналата година. Освен това Зеленски обеща да сложи край на войната в Донбас - за 100 дни там не се възцари мир, но бе договорено примирие, отбелязва "Комерсант".

"РБК" също откроява сред успехите на Зеленски активизираната дейност за "размяна на задържани и пленници" с Русия, обновяването на губернаторския корпус и "смяната на елитите" в Украйна. Президентът успешно продължава "да рестартира властта", убеден е Олександър Корниенко, който според вестника скоро ще оглави партията "Слуга на народа". Разгромът на "старите" политически елити за пръв път в украинската история концентрира в ръцете на президента всички клонове на властта освен "четвъртата" - медиите. Това дава на Зеленски монополно право върху бъдещите победи, но той ще носи и лична отговорност за пораженията, предупреждава политологът Олександър Харебин.

За 100 дни обаче Зеленски не успя да смени външния министър и министъра на отбраната и да внесе промени в законите поради саботаж от страна на предишния парламент. Обещаните от него законопроекти включват механизъм, посредством който "народът на Украйна да формира основните задачи пред властта чрез референдуми и други форми на пряка демокрация"; също и закони за импийчмънт на президента и отзоваване на депутати. Според експерти Зеленски не е изпълнил и обещанието да хвърли в затвора виновните в корупция, напомня "РБК". Въпреки това над 70 на сто от украинците одобряват първите стъпки на новия си лидер, сочи цитирана в материала анкета на фонд "Демократични инициативи".

Шефът на Световната банка (СБ) съветва Украйна да продава земя. Непопулярното решение се очаква да бъде прието от бъдещото правителство в Киев, пише "Независимая газета". "Планът за реформа бе представен като препоръка от президента на Световната банка Дейвид Малпас във "Файненшъл таймс". Миналия петък той разговаря в Киев с Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, обяснява всекидневникът.

Обсъдените вероятно със Зеленски приоритетни реформи от плана на СБ включват като  важна първа стъпка привличането на големи инвестиции. За целта ще трябва Украйна да разреши пазарната конкуренция, да ликвидира монополите и да укрепи върховенството на правото", заявява Малпас. Необходимата демонополизация предполага според него например държавната компания "Нафтогаз" да се раздели на отделни структури за добив, транспорт и доставка на горивото.

Банкерът определя като втори блок от необходими решения слагането на ред в украинската банкова сфера. От една страна, да се уреди положението с неработещите кредити, да се гарантира защита на мениджмънта и надзорните съвети, от друга - да се гарантира истинска независимост на Националната банка.

Препоръките предвиждат и поземлена реформа. Както СБ, така и Международния валутен фонд МВФ настояват Киев да отмени мораториума върху покупко-продажбата на селскостопански земи, за да тласне напред развитието на селското стопанство. В отрасъла ще се влеят инвестиции, което ще е възможност за развитие на фермерството и производство на продукция с висока добавена стойност, прогнозират финансовите институции.

Според експерти от Киев, ако екипът на Зеленски се вслуша в препоръките, западните кредитори може да обсъдят отново т. нар. план на Маршал за Украйна - мащабна програма в подкрепа на реформите, за привличане на заеми и инвестиции, което да осигури бързо икономическо развитие на страната. За подобна програма на Запад се заговори още през мандата на бившия президент Виктор Юшченко. Нови напомняния за идеята имаше и след Майдана през 2014 г. Оттогава се предлагаха различни модели за помощ и подкрепа, но никой от тях не бе одобрен. Киев обяснява хладното отношение на западните си партньори с корупцията и протакането на реформите в Украйна, допълва "Независимая газета".

Последвайте канала на

БТА
1545 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини