Руски учени сигнализираха, че им налагат ограничения върху контактите с чужденци

Руски учени изразиха тревога, че са им наложени нови ограничения върху контактите с чуждестранни колеги, като в съветско време, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Научният вестник "Троицки вариант" публикува вчера копие от приет неотдавна указ на руското министерство на науката и висшето образование, с който се въвеждат широк кръг ограничения върху срещите и комуникациите на служители на държавни мозъчни тръстове и институти с чуждестранни граждани.

Сега руските учени са задължени да уведомяват властите за всяко посещение на чуждестранен учен пет дни предварително и да докладват за срещата след това. Ограничава се присъствието на чуждестранни учени в помещенията на научните ведомства и използването от тях на електронни уреди.

Вестникът призова министерството да отмени указа, като заяви, че ограниченията от съветски тип ще навредят на авторитета на руската наука по света.
Руски учени разкритикуваха новите мерки като абсурдни и нереалистични. Според тях те ще засилят изолацията на Русия и ще пречат на работата им. Те се опасяват от завръщане към порядките от съветско време, когато учените са можели да разговарят със свои чуждестранни колеги само в присъствието на трети лица.

Министерството заяви днес, че указът не е заповед, а само препоръка, и отхвърли твърденията, че с него се цели контролиране на учените. То увери, че този указ "отразява световна практика" в поведението на чуждестранните учени. Според министерството руските учени все повече са подлагани на "някои ограничения", когато посещават научни организации в чужбина.

Заместник-директорът на Руската академия на науките Алексей Хохлов заяви днес, че тези препоръки са в разрез с поставената от властите цел да се привличат повече чуждестранни учени в университетите и да се улеснява назначаването им на работа в Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че трябва "да се проявява бдителност", защото "чуждите разузнавателни служби са в повишена готовност".
"Научно-индустриалният шпионаж съществува. Той действа 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, и е насочен срещу нашите учени, особено младите", заяви Песков пред журналисти. В същото време той призна, че някои от препоръките в новия указ "изглеждат пресилени".

Коментари

 1. 2019.08.14 | 19:47

  Параноята товарищ Путин,параноята. Забравяш само, че сега е 21 век. Човекът еволюира, идва време, което няма да търпи твоите искания за диктатура. Водката ще отпадне от дневния ред и на мушката ще остане твоята болшевишка партия, която ще бъде поразена. Хората искат да живеят нормално. Времето е близо.

  1. 2019.08.14 | 21:33

   До тъпия,ПОМОЛИХ ВИЕ РАБОТЕЩИТЕ В САИТА ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАВИСИМИТЕ АВТОРИ И КОМЕНТАТОРИ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ СТАТИЙ ДА НЕ КОМЕНТИРАТЕ И ДА ПОДВЕЖДАТЕ ЧЕТАТЕЛИТЕ НА ГНУСНИЯ САИТ В ОПРЕДЕЛЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ПОСОКА В ТОЯТО ЦЕЛИЯ ВИ САИТ СЕ ДВИЖИ,ТАПАЦИ ЕПТЕН ЗА ПРОСТИ ГО ПОМИСЛИХТЕ ТОЯ НАРОД

  2. 2019.08.14 | 20:28

   Радвам се за теб, че си добре там, но защо не взе и Нинова, Манолова, Кирето, Йончева, Радев, леле, каква компания щяхте да си бъдете там. Божееее, не ви завиждам.

  3. 2019.08.14 | 20:12

   глопаци глопаци руският нарот си живе много добре аз съм в Русия от 5г е България са останали само Цигани Турци Пенсионери и некъдърници които живеят работят за по 300€ на месец и им е крив светът робуваите в България робуваите в Европа Англия Белгия Холандия Германия и викаите колко е зле Русия-глопаци Русия може да ви даде цялата менделеева таблица +петрол газ и още куб други природни ресурси ЕВРОПА ви даде робство и друго няма и да видите вии сте си свикнали 500г да ви е честито европейското робство ТЪПИ ТРОЛОВ и заблодени братя Българи

 2. 2019.08.14 | 18:59

  А В БЪЛГАРИЯ В БАН ИМА ФЕОДАЛНИ СТАРЦИ, КОИТО ТОРМОЗЯТ МЛАДИТЕ И НАЛАГА СЪЩИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ В ОЧАКВАНЕ ДА СЕ ВЪРНЕ СЪВЕТСКОТО ВРЕМЕ.

  1. 2019.08.14 | 19:14

   нещастен!

 3. 2019.08.14 | 18:40

  Това се очакваше !

  Няма как, един режим, да подържа фалшив имидж, ако не налага цензура !

 4. 2019.08.14 | 18:25

  В русия няма диктатура, там едемокрация за пример!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет