Масов мор на пчели в Русия

  • 10 юли 2019 14:16

  • 1406
  • 2
Масов мор на пчели в Русия
© Pixabay

Aко пчелите на Земята измрат, то след четири години тяхната участ ще застигне и хората. Тази апокалиптична хипотеза принадлежи на Алберт Айнщайн и, за съжаление, през последните години придобива все по-реалистични измерения. Само от началото на лятото масов мор на пчели е регистриран в 20 региона на Русия, информира The New York Post. Изданието цитира експерти, според които тревожното явление се дължи на небрежното и прекомерно използване на пестициди, пише "Монитор".

Случаи на масова гибел на опрашващите насекоми са фиксирани в Татарстан, Башкирия, Брянска, Воронежска, Липецка, Курска, Уляновска, Московска, Тульска, Нижегородска, Рязанска, Ростовска, Саратовска и Смоленска области, в републиките Мордовия, Удмуртия, Марий-Ел, в Краснодарския, Алтайския, Ставрополския региони и др.

В някои места загубата достига до 2% от общия брой на пчелните семейства. Ветеринари вече изследват кошерите, взели са проби за инфекциозни заболявания, за изследване са изпратени и умрелите насекоми. В пострадалите региони са създадени специални комисии, които провеждат обстоен анализ на случващото се. Очаква се окончателните доклади да бъдат готови след няколко месеца, но ветеринарите са категорични, че най-вероятно вина за гибелта на пчелите имат химикалите, с които се обработват растенията в полята.

Растителните опрашвани култури осигуряват на човечеството една трета от целия обем на продоволствени ресурси, като 80-90% се опрашват именно от пчелите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1406 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2019.07.10 | 18:24

2

Цървули!!!!Мен пък съсипаха дирника п.ичите въшки , които ми натресаха турските тираджии в селските кенефи край Симетли !!!Ураи Слава!!!

Крум Усаински-Крупник

2019.07.10 | 15:20

1

Цървули!!!Рускенефа е отровна,радиоактивна дупка!!!Там всичко измира,разболява се и се алкохолизира!!!Ура и Слава!!!

Добави коментар

Водещи новини