Русия засекрети данните за взрива с атомната подводница в Баренцово море

  • 03 юли 2019 16:17

  • 1475
  • 0
Русия засекрети данните за взрива с атомната подводница в Баренцово море
© Pixabay

Русия отказва да огласи данни за взрива в атомната подводница в Баренцово море, съобщи Би Би Си. Агенцията цитира говорителя на руския президент Владимир Путин, Димитрий Песков, според когото става дума за държавна тайна. Песков отбеляза, че Путин разполага с пълна информация за случилото се.

Не се съобщава и точният брой на хората, намирали се на борда на подводницата по време на пожара. Руските независими медии, цитирани от Би Би Си, съобщават, че става дума за малка подводница, наречена AS-12. Според американските експерти тези подводници са проектирани да прекъсват подводни кабели.

В момента дълбоководният апарат се намира във военно-морската база в Североморск. Трагедията се разигра в руски териториални води в Баренцево море, на изхода от Колския залив в понеделник около 21 часа местно време. Екипажът на секретния дълбоководен апарат, който е на въоръжение в Северния морски флот, е служил във войнска част в Санкт Петербург, пише "Монитор".

Известно е, че пожарът е започнал по време на провеждане на батиметрически измерения. Очевидци са разказали, че почти веднага след избухване на пожара, към дълбоководния апарат са пристигнали военен кораб и два буксира. „Подводницата се движеше толкова бързо, че ние дори и не помислихме, че е станала авария. Нямаше и дим. Нищо нямаше. След това някой ни каза, че е в село Уре и видял как вадят телата на моряците“, разказаха местни рибари.

Поне един човек е оцелял при пожара на руската военна дълбоководна изследователска подводница, която уби 14 моряци в понеделник. Ясно е, че спасеният е цивилен. Моряците го евакуирали гражданското лице, рискувайки живота си. По непотвърдена информация, част от членовете на екипажа също са оцелели.

Би Би Си припомня случая с потъването на руската подводница K-141 Курск преди 19 години. Трагедията става по време на най-мащабното учение на руския флот от времето на СССР, което се провежда в Баренцово море. Подводницата потъва в събота, 12 август 2000 г.

Според официалната версия, подводницата потъва в резултат от взрив и пожар в торпедния ѝ отсек. Два последователни взрива от мястото ѝ на потъване оттекват през 2 минути и 15 секунди, и са толкова силни, че са записани дори от сеизмографи на Аляска.

Руският военноморски флот признава за загубата си на една от своите най-модерни, боеготовни и с доказана боеспособност подводници.

Последвайте канала на

Novini.bg
1475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини