Зеленски поиска от парламента да уволни главния прокурор и да избере нов външен министър 

Новият президент на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога внесе в парламента искания Юрий Луценко да бъде отстранен от поста генерален прокурор и Вадим Пристайко, бивш посланик в НАТО, да бъде избран за външен министър. Това съобщи днес заместник-началникът на президентската администрация Руслан Рябошапка, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Законът за прокуратурата казва, че прокурор може да бъде само лице, което притежава опит в областта на правото. Луценко няма такъв опит", каза пред репортери Рябошапка. Той добави, че Зеленски е подписал и предложение към Върховната рада да освободи външния министър Павло Климкин и на негово място да избере Вадим Пристайко. 

На 6 юни Радата отхвърли проекторешение на Зеленски за отстраняване на Климкин, припомниха агенциите. 

Рябошапка добави, че новият президент е назначил Владислав Бухарев за директор на Службата за външно разузнаване на Украйна и е уволнил директорите на пет регионални клона на Службата за сигурност на Украйна (контраразузнаването) - в

Одеската, Лвовската, Виницката, Закарпатската и Черновицката област. По думите на чиновника в президентството уволненията са заради множество случаи на контрабанда в тези области. 

Зеленски е подписал и укази за отстраняване на управителите на 15 от 24-те областни администрации в страната. 

ТАСС цитира президентския представител в Конституционния съд, според когото висшите магистрати ще обявят до 29 юни решението си по дело за законността на указа на Зеленски да разпусне Върховната рада, пише БТА. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет