Върнаха в естествения й хабитат бялата мечка, която се изгуби в Камчатка

  • 23 април 2019 19:54

  • 961
  • 0
Върнаха в естествения й хабитат бялата мечка, която се изгуби в Камчатка
© Pixabay

Бялата мечка, която се появи край село в Камчатка на 700 км от обичайния си хабитат, беше върната "у дома" с хеликоптер, съобщи в. "Дейли мейл".

Спасителната операция от Камчатка до Чукотка беше организирана от руското министерство на извънредните ситуации. Преди полета мечката беше упоена, но във въздуха се събуди. За щастие остана спокойна, без да клати контейнера.

Когато беше пусната от клетката, мечката първоначално се поколеба, но след това се затича. "Дори не се обърна за довиждане", каза един от спасителите.

Мечката, наречена от местите хора Умка, се появи в руско село Тиличики миналата седмица, най-вероятно след като е дрифтирала върху лед. Тя отиде до полицейското управление, "сякаш търсеше помощ".

Условията в Камчатка са много неподходящи за тези хищници - там е прекалено топло и храната не е типичната за тях. Въпреки опасността, селяните я харесаха и й даваха риба и бонбони. Ветеринарният преглед показа, че е в добро състояние.

Подобни отклонения обикновено означават смърт за объркалите се животни. "Тази мечка беше достатъчно умна, за да отиде в полицейското управление" - каза местен човек.

Последвайте канала на

БТА
961 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини