Контраразузнаването на Русия разкрило близо 600 чужди шпиони през 2018-а

  • 06 март 2019 21:33

  • 866
  • 1
Контраразузнаването на Русия разкрило близо 600 чужди шпиони през 2018-а
© Getty Images/Guliver

Миналата година руското контраразузнаване е разкрило 129 кадрови служители и 465 агента на чуждестранни специални служби. Това обяви руският президент Владимир Путин пред ръководството на Федералната служба за сигурност (ФСБ), съобщават руските медии.

Той отбелязал, че чуждестранните разузнавателни служби се стремят да увеличат активността си в Русия и да повлияят на процесите в страната. По думите му те "по всички пътища търсят достъп до информация от политически, икономически, научен и технологичен характер". "Затова работата трябва да бъде ефективна, ежедневна, въз основа на съвременни методи. Това се отнася особено за защитата на данните за разработването, изпитанията и производството на руски съвременни оръжейни системи, както и за напреднали технологии с военна и с двойна употреба", подчертал Путин.

Руският държавен глава уточнил, че контролът в тази област трябва да бъде "най-строг и щателен". "Същевременно този контрол трябва да бъде умен, не трябва да се създават изкуствени препятствия, бариери за използване на мощния резерв, създаден в областта на отбраната в интерес на гражданските отрасли, решаване на задачи на развитието", добавил той.

Путин призовал да не се повтарят грешките от миналото, когато многобройни перспективни разработки в продължение на години са отлежавали в сейфове заради формално изпълнени режими на секретност.

Последвайте канала на

Novini.bg
866 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.03.07 | 08:08

1

гони ги параноята путиняците.

Добави коментар

Водещи новини