Борис Березовски е поръчал убийството на Анна Политковская

  • 29 февруари 2012 09:55

  • 1475
  • 0
Борис Березовски е поръчал убийството на Анна Политковская
©

Журналистката Анна Политковская от руския в. "Новая газета", застреляна през 2006 г. в Москва, е убита по поръчка на Ахмед Закаев - бивш емисар на чеченските бунтовници, и на бизнесмена Борис Березовски - критик на Кремъл, живеещи в изгнание в Лондон. Това е заявил пред федералното следствие бившият подполковник от московската полиция Дмитрий Павлюченков, обвинен в убийството, пише руският в. "Комерсант".

Следственият комитет на Русия не потвърди официално информацията, но и не я отрече, забелязва изданието. Адвокатът на Павлюченков Карен Нерсисян обаче "фактически потвърдил" данните на вестника и уточнил, че довереникът му знае имената на поръчителите от други лица. Сред тези лица "Комерсант" посочва чеченския криминален бос Лом-Али Гайтукаев, организирал според следствието убийството на журналистката срещу 150 хиляди долара. Част от парите били платени на Павлюченков, който уредил Политковская да бъде следена от столични полицаи. Друга част получил Сергей Хаджикурбанов, също бивш полицай - той оглавил престъпната група, чийто член Рустам Махмудов застрелял Политковская на 7 октомври 2006 г. с пистолет, получен от Павлюченков.
Павлюченков съобщил, че журналистката била убита заради конфликт с Ахмед Закаев и Борис Березовски. Не знаел обаче причините. Според адвоката му обвиняемият сключил вече сделка с правосъдието, за да получи "сравнително малка присъда". "В рамките на споразумението" Павлюченков бил готов да даде показания и във връзка с друго нашумяло дело - за убийството на Пол Хлебников, главен редактор на руското издание на сп. "Форбс", през 2004 г. в Русия.
Според "Комерсант" руското следствие очаква от Лондон отговор на молбата си за правна помощ с цел да бъдат разпитани магнатът Березовски и чеченският сепаратист Закаев. Предстои също така експертиза на телефонни разговори между лицата, свързани с делото, водени и на чеченски език. Очаква се процесът срещу Павлюченков да започне през май и "присъдата да послужи като доказателство за вината" на други лица по делото, пише вестникът.
"Павлюченков казва онова, което се очаква от него, тъй като разчита да му смекчат наказанието", коментирал пред "Комерсант" главният редактор на "Новая газета" Сергей Соколов. Той "не могъл дори да си представи" защо Политковская може да се е скарала с Березовски, с когото контактувала като журналист, и със Закаев, с когото била в приятелски отношения. Закаев, обвиняван от руското правосъдие в тероризъм, убийства, отвличания, въоръжен бунт и други престъпления, заявил за "Комерсант", че никога не се е срещал с Гайтукаев, сочен за организатор на убийството на Политковская. Според чеченския сепаратист Лондон не е получавал молба да го разпита, тъй като
иначе властите биха го информирали за това чрез неговите адвокати. Березовски отказал да коментира, докато руското следствие или прокуратурата не го обвинят официално.

Последвайте канала на

БТА
1475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини