Чеченски бандит стоял зад подготовката на атентата срещу Владимир Путин

  • 27 февруари 2012 09:28

  • 1127
  • 0
Чеченски бандит стоял зад подготовката на атентата срещу Владимир Путин
© gettyimages

Задържаните в Украйна трима души, подготвяли покушение срещу руския премиер Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, са получавали инструкции от бандитския главатар от Северен Кавказ Доку Умаров, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руската телевизия Първи канал.

За атентата терористите имали намерение да използват мини военен образец. Те внимателно проучили вероятните маршрути за движение на кортежа на Путин и имали намерение да извършат нападението след насрочените за 4 март президентски избори. Първи канал припомни историята с експлозията на 4 януари в частен апартамент в Одеса. Станалата на тази дата експлозия първоначално била приета като взрив на битова инсталация за природен газ. Два дни по-късно украинските специални служби изпратили на руските си колеги съобщение, че при огледа на апартамента били намерени взривни устройства.
Загиналият при експлозията Руслан Мадаев и оцелелият Иля Пянзин пристигнали заедно в Одеса от Обединените арабски емирства през Турция "с ясни инструкции от представители на Доку Умаров", съобщили украинските следователи въз основа на показанията на Пянзин. Терористите трябвало да извършат в Москва поредица от диверсии срещу икономически обекти, както и атентат срещу Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Загиналият Руслан Мадаев бил готов да действа и като камикадзе.

Пянзин сътрудничил с украинските специални служби с надеждата, че няма да бъде екстрадиран в Русия, посочва ИТАР-ТАСС. Един от арестуваните, 31-годишният Адам Осмаев, от дълго време живеел в Лондон. Смята се, че именно той е бил връзката между одеските терористи и Доку Умаров. Планът на подготовката на преките изпълнители бил подробно описан в материали, намерени в преносимия компютър на Осмаев.

Според сътрудник на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) в компютъра имало видеофайлове с кадри с кортежа на Путин, които били използвани за обучение - колко коли съпровождат автомобила на премиера, къде сяда охраняваното лице, и т.н. След ареста Осмаев решил да сътрудничи на следствието. Той съобщил, че детонаторите и част от пластичния експлозив били вкарани в Москва преди години - още през 2007 г., когато сътрудници на ФСС обезвредили автомобил-бомба, паркиран близо до проспект "Кутузовски". Осмаев показал на следователите къде са били скрити експлозивите. "Подготвяли са мощна експлозия - достатъчно силна, за да унищожи товарен камион", заявил цитираният служител от ФСС.

Съобщението за извършените в Одеса арести бе направено по-рано тази сутрин от телевизия Първи канал. ИТАР-ТАСС напомня, че на 4 февруари трима руски граждани са били арестувани заради терористична дейност. Засега не е известно дали става дума за една и съща група задържани. Прессекретарят на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, Дмитрий Песков, потвърди информацията за предотвратен опит за покушение срещу премиера, но отказал каквито и да било коментари. АФП  изтъква, че атентатът срещу Путин бил подготвян от ислямисти.

Последвайте канала на

БТА
1127 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини