Слухове за атентат плъзнаха в Магнитогорск

  • 03 януари 2019 09:11

  • 808
  • 0
Слухове за атентат плъзнаха в Магнитогорск
© Getty (архив)

Средствата за пострадалите от експлозията в руския град Магнитогорск и за семействата на загиналите ще започнат да се изплащат утре, щом започнат работа банките в Русия. Това съобщи пред журналисти губернаторът на Челябинска област Борис Дубровски, пише "Комерсант". Близо 6,6 милиона рубли (около 83 000 евро) са преведени до момента по сметката за подпомагане на всички засегнати от трагедията на 31 декември, когато десететажен блок в града частично рухна и десетки загинаха, посочва вестникът.

"Комерсант" припомня, че са се появили информации в руски сайтове, че органите на реда разглеждали версията за терористичен атентат, чиито извършители може да са загинали в маршрутка, експлодирала в града на 1 януари. Федералното следствие обаче заяви, че на местопроизшествието не са открити следи от взривни вещества. Приоритетна версия остава предполагаемата експлозия на битов газ, изтъква изданието, но допълва, че в Магнитогорск е въведен режим на извънредна ситуация и на мястото работи следствен екип от над 100 души, включително експерти от федералния център. Градът бе посетен от президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, там пристигна и шефът на Следствения комитет в Москва Александър Бастрикин. Изпод развалините в Магнитогорск досега са извадени 37 трупа, включително на 6 деца. Спасени са шестима души, сред които две деца. Съдбата на четирима души все още е неизвестна. Такива бяха тази сутрин данните на руското министерство на извънредните ситуации, обобщава "Росийская газета".

Според Интерфакс през нощта са открити телата на две жени и на един мъж. Полът на 37-ата жертва още не се съобщава, добавя всекидневникът. Разпознати са вече 21 загинали, цитира "Ведомости" пост на губернатора Дубровски в Телеграм. Петима от пострадалите все още са в болници според местните здравни власти, допълва вестникът. Жителите на града, оцелели след шока, засвидетелстваха истинско съчувствие. Но имаше и такива, които не се погнусиха да спекулират с болката на хората в Русия и да използват трагедията за собствени цели, пише "Взгляд". "Първата реакция на жителите бе пълен шок, втората - пълно съчувствие.

Още през първите часове хората започнаха да носят топли дрехи за оцелелите, да им предлагат помощ. За денонощие се събра в пъти повече от необходимото, хората дори са помолени да не носят повече помощи. Социалните мрежи веднага се изпъстриха със съобщения: "Имам празен апартамент, мога да пусна в него бедстващо семейство". Собствениците на хотели предложиха настаняване при тях, разказва кореспондентката на сайта Ura.ru Албина Золотухина, която е от Магнитогорск.

"Взгляд" също се спира на проблема с разпространяваните слухове за атентат, но допълва, че в тази насока хората вече се успокояват. Но всички причинени от човешката дейност катастрофи и инциденти, които ще се случат в Русия, сега ще бъдат съпровождани с информация, умишлено и системно подхвърляна от украинските подразделения за психологически операции, управлявани директно от американските и британските специални служби. Сега това е постоянен съпътстващ ефект", твърди Максим Григориев, който е председател на Фонда за изследвания на проблемите на демокрацията и член на Обществената палата. "Ясно е с каква цел се прави това. Да се месят във вътрешните работи на Русия, да влошат отношението към властта и да създадат усещането, че в Русия се случват много негативни събития", казва общественикът, цитиран във "Взгляд".

Последвайте канала на

БТА
808 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини