Ердоган: Русия и Украйна да решат проблемите си чрез диалог

  • 27 ноември 2018 12:43

  • 1253
  • 3
Ердоган: Русия и Украйна да решат проблемите си чрез диалог
© Getty Images/Guliver (архив)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова днес Русия и Украйна да разрешават проблемите си чрез диалог и заяви, че Черно море трябва да бъде "мирно", предаде ТАСС. По едно време ни се струваше, че ситуацията в Черно море се е успокоила, но неотдавна отново се разрази конфликт.

Случилото се ни разстрои. И двете страни - Русия и Украйна, са наши близки приятели. Искаме Черно море да бъде море на мира. Призоваваме Русия и Украйна да разрешават проблемите по между им чрез диалог, каза Ердоган, който коментира инцидента от неделя в Керченския проток.

Той добави, че Турция би се радвала да види не противоборство между Русия и Украйна, а да ги види, че вървят "рамо до рамо", информира турската телевизия НТВ. В неделя руската брегова охрана стреля по плавателни съдове на украинските военноморски сили в Керченския проток и след това ги задържа. Украинските ВМС заявиха, че шестима техни матроси са ранени.

Русия и Украйна се обвиниха взаимно за инцидента. Ново предупреждение към Атина и Никозия заради "безразсъдните" им действия е отправил президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в реч пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието, съобщава гръцкият вестник "Катимерини", като се позовава на Анадолската агенция. "Турция е решена да се възползва от правата си, които произтичат от международното право по отношение на Егейско море, но и на кипърския въпрос", е казал Ердоган.

Турският президент е заявил още, че "безразсъдното поведение на Гърция и на Република Кипър по отношение на проучванията за въглеводороди в Източното Средиземноморие представлява заплаха и риск преди всичко за тях самите" и че "Турция няма да предприеме каквото и да било отстъпление от позициите си в Източното Средиземноморие или който и да било друг регион и ще защитаваме правата си докрай".

Турция оспорва обхвата на изключителната икономическа зона на Кипър и на Гърция в Източното Средиземноморие, както и правото на Гърция да разшири териториалните си води в Егейско море до 12 морски мили.

Кипър вече предостави концесия за проучване за въглеводороди в част от изключителната си икономическа зона на американската Ексън Мобил в блок 10 на своята икономическа зона, а в момента се намира в процедура по отдаване на концесия и за блок 7, за който кандидат е консорциум на френската Тотал и италианската Ени.

През февруари обаче Турция осуети проучвателни дейности на Ени в блок 3. От друга страна Анадолската агенция съобщи, че вчера Турция е започнала проучвателни сондажни дейности на 119 морски мили от бреговете на окръг Мерсин. В края на октомври проучвания край Анталия започна и сондажният кораб "Фатих".

Последвайте канала на

БТА
1253 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.11.27 | 13:29

1

Путин иба мамата седсарска на украинските жълто-гъзи фашисти.

2018.11.27 | 14:40

3

ПУТИН ИБА МАЙКАТА САМО НА ВАС РУСОФИЛИТЕ ПРОДАЖНИ, ЗАЩОТО ДОКАЗА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЧЕ СТЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДАТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ!

2018.11.27 | 14:29

2

Брех, турския диктатор взе да се изживява като световен такъв, да си гледа кюрдите, че този народ няма да се откаже от земята си!

Добави коментар

Водещи новини