Учат деца как да убиват в летен лагер на украински националисти

  • 13 ноември 2018 16:20

  • 1286
  • 3
Учат деца как да убиват в летен лагер на украински националисти
© Getty Images/Guliver (архив)

Лагерниците, някои облечени в бойни униформи, внимателно насочват пушките си. Инструкторът им ги съветва: не мислете за мишената като за човешко същество. Затова, когато тези момчета и момичета стрелят, те стрелят, за да убият. Повечето са между 13 и 19-годишни, но някои са само на 8 години. Те са в създаден от една от украинските радикални националистически групи летен лагер, скрит в гора в западната част на страната, който беше посетен от Асошиейтед прес.

Лагерът има две цели: да обучи децата как да защитават страната си от руснаците и техните симпатизанти и да разпространява националистическа идеология.

"Никога не насочваме оръжие срещу хора" им казва инструкторът Юри "Чорнота" Черкашин. "Но не броим за хора сепаратистите, малките зелени човечета, окупаторите от Москва. Затова можем и трябва да се целим в тях".

Националистите са обвинявани в насилие и расизъм, но те играеха централна доброволческа роля в конфликта на Украйна с Русия - и поддържаха връзки с правителството. По-рано тази година министерството на младежта и спорта отдели 4 милиона гривни (около 150 000 долара) за финансиране на някои от десетките младежки лагери, построени от националистите. Целта, според министерството, е "национално патриотично образование".

Говорителката на министерството Наталия Вернигова каза, че парите се разпределят от комисия, която следи за "признаци на ксенофобия и дискриминация, но не прави анализ на дейността на конкретни групи".

Черкашин е ветеран от битката с проруските сепаратисти в Източна Украйна; бил е ранен в сражение и по-късно дошъл да оглави "Сокил" (или "Сокол"), младежкото крило на партия "Свобода". Важно е, казва той, да утвърдим сред младите националистическото мислене, така че да могат да се борят с Русия на Владимир Путин, както и с "предизвикателства, които могат да разрушат напълно" европейската цивилизация.

Сред тези предизвикателства са: правата на ЛГБТ, които лекторите заклеймяват като пример за упадъчния Запад.

"Трябва да сте наясно с всичко това", каза инструкторът Руслан Андрейко. "Всички тези джендър неща, всички тези извращения на съвременните болшевики, дошли на власт в Европа и опитващи се да вкарат всички тези ЛГБТ неща като гей парадите част от образователната система".

Някои юноши дремеха по време на занятия, но други внимаваха. Очевидно, някои възприемаха.

По време на почивката тийнейджър изсвири националистически марш на китарата си. Тя беше украсена с лепенка, на която бели бомби удрят джамия и надпис: "Нашата цел е бяла Европа".

Като се изключат занятията и песните около лагерния огън, животът на няколко десетки млади хора в лагера "Свобода" беше тежък.

Лагерниците бяха събуждани посред нощ с експлозия на зашеметяваща граната. Препъвайки се, докато излизаха от палатките си, обучаващите се войници се мъчеха да държат автоматите АК-47, които в някои случаи бяха толкова големи, колкото тях. Длъжни бяха да носят по цял ден тежкото оръжие, а едно от момичетата избухна в сълзи от изтощение, пише БТА.

Осемнайсетгодишният Михайло беше най-възрастният от лагерниците. Той каза, че обучението е необходимо.

"В нашата страна нещата във всеки момент могат да се объркат. И човек трябва да е подготвен", каза той. "Затова дойдох в този лагер. За да уча как да защитавам себе си и хората, които обичам".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1286 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Сорос

2018.11.13 | 19:00

2

Най-обичам, когато едни православни христиани мразят други православни християни до смърт. Ние знаем как да забъркаме кашата.

2018.11.14 | 08:38

3

На светъ има само един по-лош от Сорос и това е Владимир Путин.

сулако

2018.11.13 | 18:15

1

мен в бг ме учат да лижа гъзъ на частника, и как да седя гладен

Добави коментар

Водещи новини