Кремъл: Русия няма причини да се съмнява, че саудитското кралско семейство е замесено в убийството на Хашоги

  • 26 октомври 2018 14:42

  • 1081
  • 2
Кремъл: Русия няма причини да се съмнява, че саудитското кралско семейство е замесено в убийството на Хашоги
© Getty (архив)

Кремъл не вижда основания да подлага на съмнение твърдението на кралското семейство на Саудитска Арабия, че не е замесено в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 нарече неуместен журналистически въпрос вярва ли Кремъл в това, че представители на кралското семейство в Саудитска Арабия нямат никакво отношение към убийството на журналиста. "Има официално изявление на краля Салман, има и официално изявление на престолонаследника Мохамед бин Салман. Никой не трябва да има каквито и да било основания да не вярва на престолонаследника", подчерта Песков. Прессекретарят приветства намерението на Рияд да разследва щателно убийството на Хашоги. Както по-рано съобщи пресслужбата на Кремъл, вчера случаят с убийството на Хашоги е бил обсъден в телефонен разговор на руския президент  с краля на Саудитска Арабия. По информация на саудитската информационна агенция, крал Салман е информирал руския лидер за "предприетите мерки за разкриване на всички факти и обстоятелства около убийството на лицето Джамал Хашоги". Саудитският монарх разказал на Путин за действията, предприети от Рияд, за привличане към отговорност на виновните.

Джамал Хашоги, саудитски журналист, известен с критичните си материали към политиката на Рияд, изчезна на 2 октомври след влизането си в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. След като две седмици отричаха смъртта на Хашоги, саудитските власти лансираха няколко версии за станалото. Първо - за излязъл от контрол разпит, после за "неразрешена" операция, за която престолонаследникът принц Мохамед бин Салман не бил информиран.

В сряда принц Мохамед бин Салман за пръв път говори по въпроса и определи смъртта на Хашоги като "отвратителен и болезнен инцидент". На 20 октомври саудитските власти съобщиха, че журналистът е бил убит в сградата на дипломатическата мисия в резултат на конфликт. Разследвани са 18 саудитци, чиято самоличност не се разкрива. Световната общност категорично осъди това престъпление и призова Рияд да проведе прозрачно разследване.

Турският държавен глава Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва нарече убийството на Хашоги планирано. Според турски служители журналистът е станал жертва на предумишлено убийство, извършено от екип от тайни агенти, пристигнали от Рияд.

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, след като първоначално определи саудитската версия за достоверна, впоследствие я нарече лъжи.

Последвайте канала на

БТА
1081 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
kolxo

2018.10.30 | 12:57

2
Типично за казаците - черното е бяло, стига да е в тяхна полза. А хората да вървят при ... на когото там се кланят. Колко ми напомня това за историята Иран-Ирак от 80-те. Путьо да вземе да прочете учебниците по история до какво доведе това. Никой не си спомня с умиление тогавашните политически тарикати, а някой даже си го отнесоха.
3833

2018.10.26 | 15:19

1
AS PUK SUM SIGUREN CHE TOCHNO TE SAGO PORUCHALI A OT SLUGHBITE SAGO GUCNALI

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини