Руски политици: Европа да не се меси в проблемите на Москва и Киев в Азовско море

  • 26 октомври 2018 09:43

  • 1184
  • 6
Руски политици: Европа да не се меси в проблемите на Москва и Киев в Азовско море
©

Европейският съюз ще трябва да наложи нови санкции на Русия, ако се изостри нейният конфликт с Украйна в Азовско море. Това се казва в резолюция, приета вчера от евродепутатите, пише руският в. "Комерсант" под заглавие "Азовско море развълнува Европарламента".

Според документа Русия е превърнала това море в "зона на военни действия", където прави "интензивни и дискриминационни проверки на кораби", включително украински, и "се стреми да превърне Азовско море във "вътрешно езеро".

Европарламентът вижда тук опит на Москва да нанесе икономически щети на Украйна и да организира "частична блокада на пристанищата" й по азовските брегове, станали критично важни за Киев след "незаконната анексия на Кримския полуостров" от Русия през 2014 г.

Евродепутатите приканват Съвета на ЕС - европейските министри, да настоят Русия да спре проверките и "при нужда да обмислят съответни контрамерки" от рода на санкциите срещу фирмите, участвали в строежа на руския мост над Керченския проток между Азовско и Черно море, наричан Кримски мост. Европарламентът предлага също да бъде назначен специален пратеник на ЕС за Крим и Донбас с оглед на уреждане на ситуацията, отбелязва БТА.

Украинският президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември изрази надежда инициативата на Европарламента да бъде "осъществена на практика". Русия обаче сметна документа за намеса в руско-украинските отношения и заяви, че няма да позволи никому да диктува правилата за ползване на руската морска акватория.

Двустранните отношения в тази акватория се уреждат от подписания през 2003 г. от Москва и Киев договор за сътрудничество в използването на Азовско море и Керченския проток, напомня "Комерсант". Вестникът цитира командващия украинските военноморски сили Игор Воронченко, че проверките на кораби от руска страна "не са противоправни", но "в случай на някакво изостряне ще употребим сила".

Бившият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин коментира изявление на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини, която нарича Азовско море "европейско". "Тъкмо под този предлог европейските държави нападнали в средата на 19-и век руския Крим и обсадили Севастопол", написа той в Туитър.

"Все едно да проявим интерес към ситуацията в Женевското езеро, защото се намира между Франция и Швейцария, и да изразим по този повод много силно безпокойство", възмути се Георгий Мурадов, кримски представител при президента на Русия.
Източник от руското външно министерство изтъква пред "Комерсант", че Москва не знае украински собственици на кораби да имат официални претенции към нея. По думите му обаче Украйна "засилва с американска помощ военното си присъствие (в Азовско море) и явно търси провокации. При това положение нашите служби естествено правят стъпки за намаляване на рисковете", добавя той.

Никой няма да реши вътрешните проблеми на Русия и Украйна, освен самите тези страни, затова Европарламентът не бива да се меси, смята руският политолог Леонид Крутаков, цитиран в онлайн изданието "Народние новости".

"Те нека да формират комисия за наблюдение на шаманите от Севера или магьосниците от Буркина Фасо. Това са вътрешни работи на Русия и Украйна", казва той.

Крутаков предлага Европа да отвори "гише за прием на жалби" от Украйна и да прати наблюдатели. Но предупреждава, че руският конфликт с Украйна може да засегне множество други региони като Черно море или Ростовска област на Русия.

"Смисълът безспорно не е реално да се претендира, а да се поддържа напрежението", добавя той.

Руско-украинското "противопоставяне около Азовско море съществува доста отдавна. Фактически обаче спречкванията започнаха покрай строежа на Кримския мост. Става дума за обща територия, вътрешно море за Украйна и за Русия", обяснява руският анализатор Дмитрий Абзалов пред "Московский комсомолец".

Според него Европейският парламент "освен всичко прави опит просто да отвлече вниманието например от довелите до провал избори в Бавария, от сложната ситуация в Полша, България, а сега вече и в Румъния. Наслагва се и липсата на единна позиция към Саудитска Арабия".

Евродепутатите "нищо не разбират по въпроса и поначало са убедени, че за всичко е виновна Русия. А от наша страна би било пълна глупост да придаваме на резолюцията на Европарламента някакво значение", коментира Константин Затулин от комисията за ОНД в Държавната дума.

"Украйна трябва най-напред да формира стратегия, също и политика за Азовско море, да посочи червените линии. Второ, Украйна трябва да настоява за свободно корабоплаване в Азовско море с оглед руски кораби да не спират украинските". Това заяви пред форум по сигурността в град Лвов генерал Бен Ходжис, бивш командващ американските войски в Европа, информира украинският електронен в. "Европейска правда".

САЩ трябва да подкрепят Украйна в организирането на военни учения, да й предоставят техническа подкрепа, също и в информационната сфера, да отразяват събитията в Азовско море, каза Ходжис. Действията на Русия в този морски басейн "са част от усилията, насочени към икономическо потискане на Украйна. За целта няма нужда от инвазия", стига да бъде спрян износът от пристанищата в региона, отбеляза той.

Русия извършва различни малки операции, води кампания за сплашване и предприема други действия, замъгляващи представата за събитията, предупреди американският военен. "Затова за Украйна е от значение възможността да даде отпор, не само да си седи на брега", подчерта Ходжис, цитиран в "Европейска правда".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1184 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.10.29 | 19:35

6
Ето кой организира "сложната ситуация в България". "Братска" Русия се грижи да ни е трудно.
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.26 | 10:09

2
Ватенки прости, вижте точно кой казва друг да не е меси в проблемите между Киев и Москва. Точно тези, които се месят в проблемите между Киев и руските терористи в Донбас и Логанск са точно Кремълските змии хахахха НАГЛОСТ долна руска НАГЛОСТ!
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.27 | 12:16

5
Ватенко проста, само това ли можа да измислиш?! Толкова ви е капацитета на руслямските курви, че като ви затапят с факти започвате да обиждате защото сте си примитиви , акъл - НИЕТ хахахаах
а ти гълташ

2018.10.26 | 10:18

3
спермачок.
опорна то4ка

2018.10.26 | 10:33

4
Много е хитър генерал майор ефрейтор пАлковник Решетников - пак сА правят на обидени. Все ги страхува белия свят и всеки момент ще ги нападне. Няма покой за бедната многострадална руска душа
Русофил - парцал

2018.10.26 | 10:07

1
Сибирските цигани са в конфликт с целия свят. Санкции до дупка и да умиргат от глад.

Добави коментар

Водещи новини