Руската православна църква изпраща митрополит Иларион във Ватикана за разговори с папата

  • 19 октомври 2018 17:05

  • 1963
  • 0
Руската православна църква изпраща митрополит Иларион във Ватикана за разговори с папата
© pixabay

Руският патриарх Кирил заяви днес, че Константинополската патриаршия е изпаднала в разкол. Като аргумент за това предстоятелят на Руската православна църква изтъква факта, че Константинопол е отменил анатемата, наложена на двама представители на разколнически църкви в Украйна.

Според патриарх Кирил по този начин Константинополската патриаршия е нарушила юрисдикцията на Руската православна църква, съобщава Франс прес.

"Константинополската патриаршия се отъждестви с разколниците. Тя наруши всички канонически правила и наруши нашата юрисдикция с отмяната на анатемата срещу тях. След като си се отъждествил с разколниците, значи сам си станал разколник", отбеляза патриарх Кирил.

Константинополската патриаршия реши миналата седмица да признае Украинската православна църква (Киевска патриаршия) за независима след 332 години на единство с Московската патриаршия, припомня БТА.

В отговор Руската православна църква обяви, че прекратява отношенията си с Константинопол. Патриарх Кирил посочи днес, че "абсолютното мнозинство от православните християни" подкрепят това решение, което провокира опасения православният свят да не се раздели на два лагера. Ръководителят на отдела за външни връзки към Московската патриаршия митрополит Иларион пристигна днес във Ватикана за разговори на четири очи с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1963 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини