Отровител на семейство Скрипал е станал герой на Русия заради акции по време на окупацията на Крим?

  • 02 октомври 2018 12:20

  • 5116
  • 7
Отровител на семейство Скрипал е станал герой на Русия заради акции по време на окупацията на Крим?
© Getty (архив)

Руският военен Анатолий Чепига (Руслан Боширов), смятан за един от отровителите на бившия двоен агент на Москва и Лондон Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал, е участвал в операции по време на руската анексия на украинския черноморски полуостров Крим през март 2014 г.

Чепига (Боширов) е бил част от поделението със специално предназначение, което е превзело сградата на местното правителство на Крим, военното летище "Белбек" и разоръжило украински морски пехотинци в пристанището Феодосия. "Тези акции са били проведени без кръвопролитие и заради това той бил награден със званието "Герой на Руската федерация". Указът е бил подписан от стопанина на Кремъл Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, но документът е бил засекретен", пише изданието "Новая газета". За военния се смята, че е бил и част от екипа, който е евакуирал бившия украински президент Виктор Янукович от Киев по време на събитията, довели до смяна на властта в източноевропейската страна в началото на 2014 г.

Сътрудник на медията се е срещнал с бивш набор на Чепига (Боширов). "Когато на 13 септември "Боширов" говореше на пресконференцията, разбрах, че става дума за моя съвипускник Анатолий Чепига. Той се е променил външно, но гласът му остана същият, каквото бе и преди над петнадесет години. Ние бяхме курсанти в Далекоизточната общовойскова школа и след това бяхме изпратени в отряд на сили със специално предназначение край китайската граница", каза полковник Александър Попов.

Двамата Скрипал бяха намерени в кома след отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в южния английски град Солсбъри. Лондон обвини Москва в отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) и неговата роднина и посочи, че зад престъплението стоят Боширов (Чепига) и неговият колега Александър Петров. Двамата отрекоха твърденията.  

Междувременно днес британският в. "Гардиън" обяви, че на Острова вече е била публикувана книга за Сергей Скрипал. Нейният автор – журналистът от Би Би Си Марк Ърбан твърди, че се срещал с руснака. "Моят събеседник не вярва, че Москва стои зад отравянето му", пише Ърбан. Британецът допълва, че неговият събеседник е краен руски националист. "Той ми каза, че редовно гледа Първи канал на руската държава телевизия и подкрепя анексията на Крим. Скрипал също изрази своята загриженост за своята сигурност и ми каза, че иска да се вижда по-често своята дъщеря", посочва още Ърбан.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
5116 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Димитьр

2018.10.03 | 06:00

7
Крис е наш.руски.окупирани сте Вик ..от сащ. А Тереза мей- сука
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.02 | 16:50

6
Ватенки прости.. НЯМА ДА ВИДИТЕ ТОВА ПО Българска Национална Телевизия. БНТ, bTV, NOVA
Дойче Веле:
Истинското име на Руслан Боширов, който обвиняват в отравянето на Скрипал е Анатолий Чепига. Той е полковник от ГРУ (Военното разузнаване на Москва), три пъти е служил в Чечня. А през 2014 Путин го награждава със званието "Герой на Русия". Третата част от разследването на истинските медии!
aha

2018.10.02 | 15:34

5
по принцип новини.бг е доста противен конюнктурен и жалък сайт, който обслужва интересите на естаблишмънта и може да разпространява силно недоказани твърдения и откровени лъжи за да изкара някой лев собственика му.

2018.10.02 | 14:45

4
Ако Турция анексира България какво ще каже Лондон а?

2018.10.02 | 14:42

3
И окупация на Крим!? Все едно да си вземем западните покрайнини и да ни кажат, че сме окупатори!? Да се чудиш отде и как ги измислят?
ЯЯ

2018.10.02 | 12:58

1
Отровител на Скрипал ?

2018.10.02 | 13:08

2
Да се чудиш как даже да преписват не могат!

Добави коментар

Водещи новини