Хиляди протестираха в Русия срещу пенсионната реформа

  • 28 юли 2018 18:33

  • 3562
  • 2
Хиляди протестираха в Русия срещу пенсионната реформа
© Getty Images/Guliver (архив)

Хиляди руснаци участваха днес в протести в цялата страна, организирани от руската Комунистическа партия срещу проекта за пенсионна реформа, предаде Франс прес.

В Москва 100 000 души според организаторите, и около 10 000 души според журналисти, са се включили в разрешената от властите демонстрация. Множеството скандираше "Путин, не пипай пенсиите ни!" и размахваше плакати, на които пишеше "Ние искаме да живеем от нашите пенсии, не да умрем на работното място!".

В Санкт Петербург около 1000 души се включиха в демонстрацията. Някои от протестиращите носеха портрети на Сталин.

Протести имаше и в още десетки други градове, от Далечния изток до Западна Русия.

Протестиращите освен това отвориха за подпис и онлайн петиция, в която се призовава за анулиране на пенсионната реформа, която сега се обсъжда в парламента. Досега петицията е събрала 2,9 милиона подписа.

Пенсионната реформа предвижда прогресивно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Това се случва за първи път от около 90 години в Русия. Възрастта ще бъде вдигната на 63 години за жените и 65 години за мъжете. Сега тя е 55 години за жените и 60 години за мъжете.

Путин не бе споменал въпроса за пенсиите по време на кампанията си за преизбиране за президент. През юли неговата популярност падна до 64 процента срещу 80 процента през май, според руския център за проучване на общественото мнение ВЦИОМ.

За утре опозиционният лидер Алексей Навални е призовал симпатизантите си да участват в протест срещу реформата в Москва, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3562 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.07.28 | 20:33

2
Цървули!!!Комедията е невероятна!!!Нали тези изкуфлеци гласуваха за "Бащицата" и се наакваха от кеф,като им обясняваше колко са велики!!!Сега редовият алкаш ще бачка докато пукне!!!Рускенефа е Фалирала Миризлва Дупка,която ще свърши като СССР!!!Неизбежно е!!!Ура и Слава,лумпени русосифилистични безмозъчни!!!От вас не става и чеп за зеле!!!
опорна то4ка

2018.07.28 | 19:50

1
А денги нямаа....амка ги Бубата

Добави коментар

Водещи новини