Лавров: Русия може да напусне ОЗХО

  • 30 юни 2018 08:18

  • 3324
  • 3
 Лавров: Русия може да напусне ОЗХО
© gettyimages (архив)

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че Русия може да се оттегли от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), след като членуващите страни гласуваха тя да получи правомощия да посочва виновниците за химически нападения, предаде АП.

В интервю за британската телевизия "Ченъл 4" Лавров разкритикува състоялия се през седмицата вот ОЗХО да получи право да посочва отговорните за използването на химически оръжия. Русия и още 23 страни гласуваха против внесеното от Великобритания предложение. "Ако тази ситуация не се поправи, смятам, че дните на ОЗХО ще са преброени", каза руският външен министър. Лавров отбеляза, че приетото с гласуване решение упълномощава техническия секретариат на ОЗХО да произнася обвинителни присъди - крачка, която според него е не само недообмислена и недалновидна, а дори опасна. Тази организация трябва да работи въз основа на Конвенцията за забрана на химическото оръжие, в която ясно се казва как трябва да се изясняват обстоятелствата около инцидент, каза министърът, цитиран от ТАСС.

Сирийският режим също разкритикува днес международната общност за дадените на ОЗХО нови правомощия, предаде БТА, позовавайки се на АФП. Сирия изразява дълбокото си безпокойство от изнудванията и заплахите, използвани от западните страни, за да наложат подобна резолюция на спешното заседание на ОЗХО, каза източник от сирийското външно министрество, цитиран от сирийската осведомителна агенция САНА.

Резолюцията ще усложни още повече ролята на ОЗХО и що доведе до парализирането й, отбеляза източникът и изрази опасения, че организацията може да се превърне в инструмент "за извършване на нарушения срещу независими и суверенни държави под претекста за използването на химически оръжия".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3324 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Империята на сатаната и злото

2018.06.30 | 11:24

3
губи войната в сирия и трови гостите си

2018.06.30 | 11:23

2
А маймуните напуснаха ЕС
Империя на сатаната и злото

2018.06.30 | 10:28

1
И без друго се правите на маймуни и не спазвате конвенцията .

Добави коментар

Водещи новини