Задържаха руски историк, проучвал ГУЛАГ

  • 28 юни 2018 14:28

  • 1364
  • 2
Задържаха руски историк, проучвал ГУЛАГ
© pixabay

Руският историк Юрий Дмитриев е задържан, съобщи адвокатът му пред АФП.

Дмитриев проучва дейността на ГУЛАГ. Той е задържан в сряда "във връзка с ново криминално дело", посочва адвокатът му Виктор Ануфриев. Защитникът добавя, че съд в Северозападна Русия се очаква да реши за мярката за неотклонение.

От десетилетия 62-годишният Дмитриев работи по откриването на масови гробове с избити хора по време на управлението на съветския лидер Йосиф Сталин. Активисти алармират, че историкът е преследван от властите, за да му попречат да разкрива подробности за една от най-мрачните страници от историята на Русия. Дмитриев остана повече от година в ареста. През април съдът го оправда по обвинения в детска порнография. Според активисти това е изключително рядка победа в страна, където съдиите обикновено изпълняват исканията на прокуратурата. Но историкът беше признат за виновен по обвинения в притежание на огнестрелно оръжие. Той беше освободен при условие, че ограничи движението си през следващите 3 месеца.

Ануфриев обясни, че изглежда новият случай е свързан със стари обвинения в сексуален тормоз. Държавната телевизия НТВ съобщи вчера, че Дмитриев планира да избяга в Полша. Адвокатът му отхвърли информацията, пояснявайки, че историкът дори няма задграничен паспорт. От неправителствената организация "Хюман райтс уоч" алармираха, че Русия е изправена пред най-тежката криза със спазването на правата на човека от съветската ера.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1364 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гост

2018.07.02 | 09:38

2
а колко индианци са избили сащ
опорна то4ка

2018.06.28 | 14:58

1
Един насран грузинец е избил милиони руснаци, пък негово вежливо превъзходителство Вова-та го крие? Що така бе.... Миме?

Добави коментар

Водещи новини