Русия осъди украински журналист на 12 години затвор

  • 04 юни 2018 19:00

  • 2423
  • 4
Русия осъди украински журналист на 12 години затвор
© Gettyimages

Московският градски съд осъди днес на 12 години затвор със строг режим украинския журналист Роман Сушченко, като го призна за виновен по обвинение в шпионаж срещу Русия, предаде ТАСС. 

Съдията Олег Музиченко огласи само решението на съда, без да навлиза в детайли, тъй като делото е секретно. Защитата не е съгласна и ще обжалва присъдата пред Върховния съд, каза Марк Фейгин, адвокат на обвиняемия. Юристът добави, че не е изключено някой ден Сушченко да бъде разменен срещу арестувания в Украйна главен редактор на "РИА Новости Украйна" Кирил Вишински. Притежаващият руско и украинско гражданство Вишински е обвинен в държавна измяна. 

По-рано от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) обявиха, че журналистът Сушченко е агент на украинското военно разузнаване. Той събирал сведения, представляващи държавна тайна, за въоръжените сили на Русия и т.нар. Руска гвардия. Според ФСС Сушченко бил задържан по време на извършването на шпионски действия. 

Киев изрази протест във връзка с присъдата на Сушченко, кореспондент в Париж на украинската осведомителна агенция Укринформ, в която работи от 2002 г., предаде Франс прес. "Това е политически мотивиран процес. Настояваме за освобождаването" на Сушченко, написа в Туитър председателката на украинския парламент Мариана Беца. 

Последвайте канала на

БТА
2423 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Делфийския оракул

2018.06.05 | 00:04

4
За хохола е по-здравословно да стои на топо в руски затвор, защото разменят ли го - ''западната демокрация'' ще го вкара на 2 метра в земята, за да обвини Русия. Пример - Скрипал, Литвиенко, Марков и много други.

2018.06.04 | 19:57

1
Пишете истината ! Украинският изрод не е журналист , а хванат на местопрестъплението ТЕРОРИСТ !
антиукраин

2018.06.04 | 22:02

3
БРАВО!!!!!! ТОЧНО ГО КАЗА БРАВОООООО!!!!!!!! ДА ИЗМИРАТ УКРАИНСКИТЕ ЦИГАНИ

2018.06.04 | 21:46

2
А Беновска,кога,да им се отлиже в Сливен с кривите уста?

Добави коментар

Водещи новини