Руски експерт: С оглед на санкциите на САЩ трябва да разширяваме си връзките с Европа

  • 19 април 2018 09:16

  • 1692
  • 9
Руски експерт: С оглед на санкциите на САЩ трябва да разширяваме си връзките с Европа
© gettyimages (архив)

В момента Русия трябва да насочи енергията си не към разработване на насрещни мерки срещу санкциите на САЩ, а към разширяване на икономическите връзки с европейските страни - стокообменът със САЩ е нищо в сравнение с руския стокообмен с Европа. А европейският бизнес винаги е бил готов да работи в Русия заради огромните възможности. Това заявява в интервю за "Росийская газета" икономистът Наталия Иванова, академик от Руската академия на науките.

"САЩ отложиха засега обявения нов пакет от санкции срещу руски компании, което е напълно в стила на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския - след една-две решителни стъпки и шумни изявления той постепенно смекчава позицията си, отбелязва московският официоз. Русия обаче не знае дали и кога ще има нови санкции, нито е сигурна колко нервно ще се държат чуждестранните й партньори и инвеститори. Сега някои от тях си тръгват, късат договори и дори обичайните бизнес контакти, защото мнозина или са разтревожени от санкциите, или се подчиняват на ограниченията", посочва Наталия Иванова.

Икономистът признава, че руският бизнес, млад и още неопитен, може да допускал грешки на растежа в стремеж да решава някакви политически въпроси, че руските предприемачи трябва да разбират чуждите закони и да спират в известен момент. Изтъква стабилно добрата макроикономическа ситуация в Русия, разумната политика на Централната банка, но предупреждава, че ако западните санкции засегнат руския износ на петрол и газ, всички ще пострадат.

Въпреки изострянето на отношенията със Запада Русия поддържа контакти на всички нива и постепенно обстановката ще се смекчи, прогнозира събеседничката на "Росийская газета". "Има пътища за решаване на всички проблеми. Въпросът е доколко има готовност за това политическото ръководство на страната, доколко нашите граждани ще приемат някаква промяна в позициите, включително в отношенията с Америка", добавя Наталия Иванова.

Президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заяви на пресконференция във Флорида, че Вашингтон ще наложи нови санкции на Москва, щом администрацията на САЩ сметне, че Русия наистина го заслужава, пише "Московский комсомолец". Същевременно Тръмп изтъкна твърдия си подход към Русия. "Никой не се отнася по-твърдо към Русия от президента Доналд Тръмп", увери американският лидер.

Руската бизнес група "Ренова" изгуби заради санкциите дивиденти от свои швейцарски компании в размер на 132 милиона долара, а компанията "Русал", една от най-големите производителки на алуминий в света, частично спря да изнася метала в чужбина, посочва "РБК".

Алуминият продължава да поскъпва след санкциите на САЩ срещу "Русал". Вчера цената на алуминия на Лондонската борса за метали нарасна с 1,7 на сто, достигайки 2445 долара за един тон. Причина бяха опасенията от недостиг на този метал, пише "Известия".Русия няма намерение да влиза в търговска война с Америка, както направи Китай. Вместо това федерацията ще увеличи вътрешното си производство в металопреработващите предприятия, заявява в специално интервю за "Известия" руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

"Пекин е обърнал внимание на новите американските санкции срещу Русия", каза говорителят на министерството на търговията Гао Фън, цитиран в "Газета". "Китай винаги се е обявявал против прилагането на едностранни санкции в международните отношения", това е напомнил говорителят и изразил надежда, че Русия и САЩ ще уредят противоречията помежду си с взаимно уважение и равенство. "Отношенията между Русия и Китай са стабилни и зрели, външната обстановка не може да им повлияе", е добавил Гао Фън. По думите му руско-китайската търговия бързо се развива, укрепва сътрудничеството в инвестиционната сфера, има напредък в дейността по общи стратегически проекти.

Последвайте канала на

БТА
1692 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Луд умора няма

2018.04.27 | 14:10

9
Един и същ сороски трол драска глупости на конвейер.
Томахавка до руските пияници

2018.04.27 | 14:06

7
клекнахте а руски агресори, ще клекнете и повече !
томаховка г..а да ти сцепи

2018.04.27 | 14:06

8
кой е агресор бе малоумник
девалвация

2018.04.27 | 14:06

6
Благодарение на войните водени от Вл. Путин ,руската рубла се закопа - вижте курсовете на снимката по горе.

2018.04.27 | 14:06

5
ПУТИН Е УВАЖАВАН ЛИДЕР ОТ ДОСТА ЕВРО ПОЛИТИЦИ,КАТО КУРЦ,ОРБАН И ДАЖЕ ОТ БОКО.КОЛКОТО И ДА НЕ ВИ СЕ ИСКА.
опорна точка

2018.04.27 | 14:06

4
А стьиига бе!? Кремъл до вчера съскаше руснаците че Европа е лоша и гадна, че педераси били, че искали да ги нападат и убиват, сега да разширяват връзките с ЕС?! Твърдо нье!!
Крум Усаински-Крупник

2018.04.27 | 14:05

2
Цървули!!!Бой по пияната Сган!!!Тези Недоеволюирали,Алкохолизирани Примитиви разбират само от бой!!!Кремълската Диария в най-скоро време ще хленчи,че е готова на всякакви отстъпки само и само да премахнат санкциите!!!Но уви,няма!!!Честито другарки и другари!!!
крум усрания-курник

2018.04.27 | 14:06

3
ти да си чул някой да е бил руснаците не нали а твойте прехвалени краварчета ги бият кат тъпан на циганска сватба
ИРАН, СИРИЯ , ТУРЦИЯ

2018.04.23 | 22:05

1
ХРИСТИЯНСКИЯ БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ДРУЖБА С АЗИАТСКИТЕ ОКУПАТОРИ , ОРТАЦИ С ИСЛЯМИСТИТЕ !

Добави коментар

Водещи новини