Русия експулсира белгийски дипломат заради аферата "Скрипал"

  • 04 април 2018 16:28

  • 1744
  • 1
Русия експулсира белгийски дипломат заради аферата "Скрипал"
© Getty Images/Guliver

Руските власти съобщиха на Белгия решението си да експулсират белгийски дипломат в отговор на аналогична мярка след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, предаде агенция Франс прес.

"Руските власти съобщиха на нашето посолство в Москва, че един дипломат е обявен за персона нон грата, в отговор на решение, взето миналата седмица", каза говорител на белгийското министерство на външните работи. Той определи мярката като реципрочна, подобна на онези, предприети от Русия срещу други европейски държави.

На 27 март Белгия реши да експулсира руски дипломат.

Според белгийската агенция Белга в посолството на Белгия в Москва има шестима дипломати, освен служителите в консулството, представители на федералните субекти, служител за връзка с федералната полиция и митнически служител.

В края на миналия месец Русия нареди експулсирането на повече от 50 дипломати от около 20 държави. Първоначално тя обаче не отговори на действията на Белгия, която, подобно на Унгария, Грузия и Черна гора, реши "в последния момент" да се присъедини към кампанията за експулсиране на руски дипломати заради аферата "Скрипал".

На 23 март Великобритания, която смята, че Русия стои зад отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на британска земя, обяви, че ще експулсира 23 руски дипломати. В края на месеца я последваха редица западни държави, Украйна и НАТО. Засегнати бяха общо повече от 150 членове на руски дипломатически представителства, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Русия отхвърля обвиненията, че е замесена в отравянето на Скрипал, и посочи, че не носи отговорност за "дипломатическата война", която ескалира.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1744 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
оня с коня

2018.04.06 | 01:57

1
Русия е единствената държава която не е пречупила коляно пред еврейските банкери. За това се опитват да сменят режима.

Добави коментар

Водещи новини