"Уолстрийт джърнъл": Русия води хакерска кампания срещу мобилни телефони на военни от НАТО

  • 04 октомври 2017 20:08

  • 2202
  • 6
"Уолстрийт джърнъл": Русия води хакерска кампания срещу мобилни телефони на военни от НАТО
© pixabay.com

Русия е открила нов боен фронт с НАТО, като атакува смартфони на войници от алианса, съобщи днес "Уолстрийт джърнъл", като се позова на западни военни източници.

Според изданието войници, офицери и правителствени представители от Организацията на Северноатлантическия договор твърдят, че Русия води кампания за проникване в смартфони на военния персонал. Целта според тях е придобиване на оперативна информация, оценка на числеността на формированията, а също и сплашване на потребителите на устройствата. Характерът на кампанията свидетелства за координация на държавно ниво и няма съмнение, че тя е дело на Русия, казват източниците. По думите им в операцията се използват дронове с усъвършенствана апаратура за електронно наблюдение, която е почти недостъпна за цивилни лица.

Мишена на кампанията са служещите в батальоните на НАТО, разположени тази година в Полша и балтийските републики. Сред атакуваните е подполковникът от армията на САЩ Кристофър Льорьо, поел през юли командването на натовската база в Полша. По думите му хакер с руски айпи адрес се опитал да пробие двойната защита на паролата за неговия смартфон, а телефоните и профилите във "Фейсбук" на шестима от подчинените му също били хакнати.

Разследване в Естония е установило, продължава "Уолстрийт джърнъл", че с помощта на портативна телефонна антена руските служби са придобивали достъп до телефоните в района на военна база. При намесата се теглела или изтривала информация от личните мобилни устройства с цел тормоз или сплашване, казват западни представители.

Източник, близък до НАТО, разказал, че в Латвия към един американски войник, готвещ се за участие в спортна проява, са доближил човек, който между другото споменал детайли за личния му живот и информация за негови роднини. Подобен случай имало и с американски войник, докато пътувал във влак в Полша. И двамата войници са убедени, че са имали работа с руски агент, пише "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът цитира Кийр Жил, сътрудник към програмата за Русия и Евразия към "Чатъм хаус", според когото Русия винаги се е стремяла да атакува служители от НАТО с разузнавателни цели, но "подобна кампания за тормоз и сплашване няма прецеденти в последно време", пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2202 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Киров

2017.10.12 | 16:50

6
Руснаците могат само да им пръднат на ку.....е на натовците и нищо повече, много са назад в компютърните технологии....имат поне 5 години пропуск...
KУP

2017.10.08 | 15:35

5
ето защо комунистите трябва да се избият
Любо Ганев

2017.10.08 | 15:34

4
Да си стоят в Америка тогава.
ii

2017.10.06 | 18:14

3
На тези все някой им пречи
редник

2017.10.06 | 18:14

2
Тези ако попаднат на нашите калайджийки съвсем ще откачат ! Не само лични данни , ами и бъдещето им знаят :)

2017.10.06 | 18:14

1
гей параноя

Добави коментар

Водещи новини