Канада изгони четирима руски дипломати - шпиони

  • 20 януари 2012 11:05

  • 1119
  • 1
Канада изгони четирима руски дипломати - шпиони
©

Канада експулсира четирима служители от посолството на Русия, заподозрени в шпионаж, съобщи Си Ти Ви.

Съобщават се имената на двама дипломати: подполковник Дмитрий Федорчатенко - помощник на военния аташе, и Константин Колпаков - аташе. Според бившия шеф на канадското контраразузнаване Джефри О'Брайън, Федорчатенко е работел най-вероятно за руското военно разузнаване ГРУ. Според "Глоуб енд мейл", останалите двама служители са технически персонал. Руското посолство потвърди официално, че са отпътували трима - освен Федорчатенко и Колпаков, бе споменато името Михаил Никифоров, пише канадското издание. Прессекретарят на руската мисия обаче заяви, че заминаването им не е свързано с шпионаж и тримата са отпътували поради приключване на срока, за който са назначени. "Глоуб енд мейл" посочва и четвърто име - Татяна Стеклова, чието заминаване не е било коментирано от руското посолство. Според "Ванкувър сън" Колпаков е заминал от Канада още на 25 декември, след като е приключила командировката му.

Канадските власти отказват да коментират случая, тъй като става дума за въпроси, засягащи националната сигурност. Този месец в Канада бе арестуван Джефри Делайл, офицер от военноморския флот, обвинен, че е предавал секретна информация на Русия от 2007 г..

Последвайте канала на

БТА
1119 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван Петков

2012.02.29 | 16:10

1
Това ако се беше случило с български посланици --- нашите предатели министри и от комисията по досиетата - щяха много добре да ги подредят и оплюят и да ги класифицират като доносници пред целият свят и пред американският посланник......-.--..--.-.-

Добави коментар

Водещи новини