Два вулкана едновременно изхвърлиха пепел в Камчатка

  • 16 август 2017 09:46

  • 2168
  • 0
Два вулкана едновременно изхвърлиха пепел в Камчатка
© Pixabay

Вулканите Ключевски и Шивелуч в Камчатка изхвърлиха пепел едновременно. Властите предупредиха, че е възможно пепелта да се разпространи над населени места на областта Уст-Камчатск, предаде ТАСС.

Пепелта се простира на 100 км в северозападна посока.

"Височината на изхвърлянето на пепел от Шивелуч е 3,5 км над морското равнище, дължината на следата е достигнала 55 км", съобщават от Камчатската група за реагиране на вулканични изригвания (KVERT) от Института по вулканология и сеизмология на Далекоизточния филиал на Руската академия на науките.

Вулканът Шивелуч е висок 3283 метра. Последният му активен период продължава с кратки времена на затишие от 2010 година. Той постоянно нараства, изхвърля пара и газове, понякога изхвърля и разтопена лава.

През юни Шивелуч изхвърли пепел на 1000 км разстояние и покри шест селища в Камчатка. Възрастта на вулкана е около 70 хиляди години. Той е най-северният вулкан на полуостров Камчатка в руския Далечен изток.

Силните изригвания на Шивелуч се наблюдават повече от 2 века и той обикновено е под наблюдението на вулканолози, а в последно време го посещават и много туристи.

Вулканът Ключевски се намира в Уст-Камчатския район. Най-близкото селище Ключи се намира на 30 км от подножието на вулкана.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2168 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини