Руска медия: Властта рекламира опозиционера Алексей Навални повече от собствените му влогове

  • 10 юли 2017 09:42

  • 1189
  • 0
Руска медия: Властта рекламира опозиционера Алексей Навални повече от собствените му влогове
© gettyimages (архив)

"Независимая газета" преценява шансовете на руския опозиционер Алексей Навални да участва в президентската надпревара през 2018 г.

Самият Навални твърди, че властите в Русия са превърнали борбата с неговата президентска кампания в свой явен приоритет. Според него това е знак, че Кремъл вижда тъкмо в негово лице своя главен противник и сериозно се страхува от възможностите му да изкарва хората на протести, пише вестникът.

През юни руската ЦИК заяви, че опозиционерът не може да се кандидатира в президентските избори, защото има наказателна присъда за криминално престъпление. Според Навални обаче конституционната забрана не важи за осъдени условно, а делото срещу него е било скалъпено.

Самите власти в известен смисъл рекламират Навални повече от собствените му видеоблогове (влогове). Поредният нагледен пример са действията им срещу организирания от опозиционера "голям съботник" на 8 и 9 юли, по време на който негови привърженици в цяла Русия решиха да агитират из улиците, коментира "Независимая газета". Трудно е да се преценят разумно действията на руските власти за разпръсване на "големия съботник". Те или правят страхотни глупости, или съзнателно подпомагат Навални, смята политологът Николай Миронов.

Експертът изтъква, че и в последното си видеообръщение, и в предишните Навални е внимавал да не отправя лични нападки срещу създателя на авторитарната според опозиционера власт в Русия - президента Владимир Путин. "Това означава, че Навални все пак допуска като възможност статутът му да се промени", обяснява експертът.

"Както сочи коментарът на Путин от срещата на върха на Г-20, сега президентът не смята Навални за сериозен играч. Но ако той демонстрира, че след него вървят много хора и че е готов да играе по разбираеми за Путин правила, Кремъл може да го вгради в действащата политическа система", прогнозира руският наблюдател.

Последвайте канала на

БТА
1189 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини