Украйна смята да съкрати доставките на руски газ

  • 12 януари 2012 07:29

  • 860
  • 0
Украйна смята да съкрати доставките на руски газ
©

Вчера руският президент Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега се срещна с председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, за когото първите дни от започващата година бяха белязани с нови проблеми с най-близките газови партньори.

"Газпром” е загрижен от изявленията, направени от Украйна през последните дни, че украинската страна има намерение да закупува значително по-малко руски газ, отколкото е предвидено в договорите”, отбеляза Милер. Ако в момента Киев е задължен да получава 52 милиарда кубически метра газ годишно, то сега страната желае да съкрати доставките до 27 милиарда, пише вестник "Российская газета".

При това украинските партньори не са обсъждали този въпрос с "Газпром”. „Нямаме никакви промени в договора”, заяви ръководителят на компанията. „Подобни договорености трябваше да бъдат постигнати половин година по-рано”. За сметка на това в документите ясно е определен принципът „получавай или плащай”, според който партньорите трябва да заплатят дори и неполучения природен газ.

„В тази връзка ние можем да действаме по цивилизован ред”, намекна Милер, имайки предвид точното спазване на наличния договор.
„Ние наистина ще действаме по цивилизован ред. По какъв друг начин може да действа Русия?”, потвърди Медведев.

„Имаме надеждна договорна основа, за да продължим работата с украинските партньори, като ще продължим дискусията относно бъдещото газово сътрудничество”, подчерта руският държавен глава.

Последвайте канала на

Весела Найденова
860 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини