Повече руснаци искат паметник на убития опозиционер Борис Немцов

  • 14 март 2017 09:31

  • 1609
  • 3
Повече руснаци искат паметник на убития опозиционер Борис Немцов
© gettyimages (архив)

Четвърт от жителите на Русия подкрепят идеята да бъде създаден мемориал на мястото, където преди две години бе застрелян руският опозиционен лидер Борис Немцов. Преди година за изграждане на паметник на Големия Москворецки мост близо до Кремъл се обявяваха 19 на сто от запитаните в Русия. Това сочи допитване на центъра "Левада", чиито резултати цитира "Ведомости".

Колкото повече време минава след убийството, толкова по-вероятно е възложителите да не бъдат открити - ето какво е отразено в позицията на хората, коментира зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин. Минаха две години и това убийство се превръща от политически факт в историческо събитие. Днес в масовото създание се формира вече усещането, че става дума за достоен човек, казва аналитикът.

Борис Немцов, бивш вицепремиер от времето на първия руски президент Борис Елцин (1990-1999 г.), станал по-късно яростен критик на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, бе убит няколко дни преди да поведе голяма антиправителствена демонстрация в Москва и да огласи данни за участието на руските въоръжени сили в конфликта в Украйна.

Граждански активисти са превърнали мястото на убийството в импровизиран мемориал, станал символ на борбата за честно разследване на престъплението. Всеки ден хората донасят на моста цветя и снимки на Немцов и всяка нощ общинските служби бързо и старателно ги махат, припомня днес онлайн изданието "Настоящее време".

Руските власти не поставят мемориална табелка на моста "заради принципа", твърди политологът Дмитрий Орешкин, цитиран във "Ведомости". "Щом ни принуждават, няма да склоним - това е то путинската логика, според която властите ще правят каквото си щат, а хората трябва да схванат, че съпротивата е напълно безсмислена . Такава е принципната позиция на властите - от наша гледна точка това е глупост, а от тяхна - държавническа твърдост, която демонстрира колко са безсмислени опитите да разклатиш лодката", добавя експертът.

Последвайте канала на

БТА
1609 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
321

2017.07.31 | 22:52

3
всички злини по света рапояват от капутиновата политика

2017.07.31 | 22:52

2
ДА ..ДА ИЗДИГНАТ ПАМЕТНИК НА ВАГИНАТА -ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА ТОЯ БАРАН..И НЕ Е ЧЕТВЪРТ ..НАПРАВО 100% ОТ РУСНАЦИТЕ ..ДАЖЕ НЕ ЗНАЯТ КОЙ Е ТОЯ ..САМО ПЛАТЕНИТЕ ОТ ЦРУ И ОТ ДЯДО ЖАБОК -ШОРОШ..

2017.03.19 | 18:23

1
И да го издигнат , скоро ще бъде осквернен и сринат от КГБ -кликата .

Добави коментар

Водещи новини