Руска медия: Мъжете и жените не са равни в политиката

  • 06 март 2017 08:49

  • 1881
  • 4
Руска медия: Мъжете и жените не са равни в политиката
© gettyimages (архив)

В руския парламент са внесени доста либерални поправки към закона за президентските избори, пише "Ведомости" година преди следващия вот за държавен глава на Русия.

Промените предвиждат премахване на удостоверенията за гласуване на друго място, опростени правила за работа на наблюдателите в секциите, смекчени изисквания за регистрация на кандидатите. Според политолога Михаил Виноградов след поправките в надпреварата може да се включат нови претенденти - "изборната драматургия да стане по-ярка".

Предложените текстове изобщо не либерализират изборния закон, твърди обаче аналитикът Николай Миронов, цитиран в "РБК". По думите му всички промени целят само да вдигнат активността, необходима на Кремъл за президентските избори. Така смята и неговият колега Абас Галямов. Освен това изборите, очаквани според закона на 11 март догодина, ще бъдат отложени за 18 март - годишнината от присъединяването на Крим към Русия, сочат данни на "РБК".

Мъжете и жените в Русия не са равни в политиката и в нивото на достъп до вземане на решения, констатира "Ведомости" в друг материал. Повечето жители на страната смятат, че Русия няма нужда от жена президент, пише вестникът. Делът на убедените в това е стигнал абсолютен максимум за последните 11 години - 54 на сто, показва февруарско проучване на социолози от центъра "Левада". "Постепенно и неумолимо спада делът на руските граждани, които одобряват участието на жени в политиката, които биха желали жени да заемат високи държавни постове - дори на онези, за които 8 март е важен празник (днес те са 16 на сто срещу 27 процента през 2002 г.)", отбелязва изданието.

Най-добър резултат сред жените кандидатки за президентския пост в Русия показа през 2004 г. Ирина Хакамада, събрала 3,84 процента от гласовете. Сред днешните руски сенатори жените са 17 на сто, сред депутатите от Държавната дума - 16, а сред местните законодателни събрания - средно 14 процента. Това е доста по-ниско от минималното представителство, предлагано като ориентир от ООН, а също и в разглеждания от руското правителство проект за национална стратегия за действия в интерес на жените до 2022 г.

Последвайте канала на

БТА
1881 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
КАК ТАКА ?

2017.03.27 | 11:47

4
Руска медия: Мъжете и жените не са равни . И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ СЕ еб*т.
Крум Усаински-Крупник

2017.03.27 | 11:47

3
Цървули!!!Руслямистан е Абсолютна Кочина!!!Единственото спасение за жалките,недоеволюирали,наследственообременени,алкохолизирани дегенерати е евтаназия,радиация и дезинфекция на заразените територии!!!Амин другарки и другари,лумпени русофилски,безмозъчни!!!
Lyubo Angelov - Член на АТАКА Бургас

2017.03.27 | 11:47

2
Путин прие закон в който можеш да биеш ЗАКОННО жена си! Намерете разликите между закона на Путин и този на ислямистите които искат Шериат :)))
Tsar

2017.03.27 | 11:47

1
българи братлета които имате пари не се занимаваите с българки или с белите жени само ще си загубите времето или ще хванете гъбички другите жени от др народи са много по покорни и честни

Добави коментар

Водещи новини