Путин подписа закона за декриминализиране на домашното насилие

  • 07 февруари 2017 20:29

  • 7259
  • 1
Путин подписа закона за декриминализиране на домашното насилие
© Getty Images/Guliver

Президентът на Русия подписа днес закона за декриминализиране на домашното насилие и документът бе публикуван на официалния интернет портал за правна информация, предаде ТАСС.

Според закона случаите на побой срещу близки роднини, когато не съставляват рецидив, ще се третират като административни нарушения, а не като престъпления по наказателния кодекс. Законът съдържа нова редакция на член 116 от наказателния кодекс на Русия, която прехвърля побоя срещу близък роднина, извършен за пръв път, в разряда на административните правонарушения.

През юни 2016 г. нанасянето на побой - без отегчаващи обстоятелства и като първа такава простъпка на извършителя - бе окачествено за пръв път като административно нарушение. Но даже и като първа простъпка, ако побоят е нанесен по хулигански, политически, идеологически или расови подбуди, вкл. срещу близки лица, извършителят подлежеше на наказателна отговорност. Този законов текст имаше голям обществен отзвук, главно заради решението да се запази наказателната отговорност за насилие срещу близки роднини, даже когато е упражнено за пръв път, припомня ТАСС.

Вносителите на влезлия в сила днес законопроект се аргументираха, че е ненужно да се приравняват побоите срещу близки лица с побоите по хулигански, политически, расови и прочие подбуди.

Те твърдяха, че с промяната се защищава правото на родителите да възпитават строго децата си и се намалява държавната намеса в семейния живот, а също, че домашните насилници, които нанасят телесни повреди, все още подлежат на наказателна отговорност.

Критици на декриминализирането на домашното насилие заявяват, че това е назадничава стъпка, която ще оправдава "домашните тирани" и ще обезсърчава жертвите да подават жалби.

Съгласно новата законова мярка административното наказание за побой, извършен за пръв път и без увреждане на здравето на пострадалото лице, води до административен арест на извършителя от 10 до 15 денонощия, глоба от 5 хиляди до 30 хиляди рубли (ок. 80-470 евро) или задължителен труд от 60 до 120 часа, пише БТА.

Константин Тодоров
7259 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.03.02 | 10:17

1
Цървули!!!В Руслямистанският Халифат,налагат законите на Шериата!!!Неслучайно,най-голямата джамия в Европа,се намира в Най-Голямата по територия Кочина в Света!!!Тя беше тържествено открита в Москва,от двете влюбени гълъбчета-Путьо и Реджеп!!!После малко се посдърпаха,но сега отново победи Любофта!!!

Добави коментар

Водещи новини