Русия създаде щит срещу електронния шпионаж

  • 07 ноември 2016 08:55

  • 3476
  • 5
Русия създаде щит срещу електронния шпионаж
© gettyimages (архив)

Руската държавна корпорация "Ростех" създаде Корпоративен център за откриване, предотвратяване и ликвидиране на последиците от компютърни атаки, който ще се бори с електронния шпионаж. Това пише днес в. "Известия", като цитира Александър Евтеев, директор по информационната сигурност в компанията "РТ-Информ" към "Ростех", на чиято база е формиран центърът, съобщи ТАСС.

"Заповедта за въвеждане на центъра в действие бе подписана в края на октомври, дотогава системата работеше в тестов режим", разказва Евтеев. "В течение на една година всеки месец срещахме по една-две реални заплахи, включително улавяхме вируси, използвани за шпионаж и финансови кражби. А общият брой аномални дейности, които трябваше да анализираме, достигаше хиляди", добавя той.

Екипи от специалисти по информационна сигурност денонощно ще следят за аномалии в работата на компютрите от отбранителните предприятия в Русия. Ако бъдат регистрирани опити за проникване в тях или изтичане на данни, експертите ще трябва бързо да отрязват достъпа на взломаджиите до важна информация и да сигнализират за местонахождението им във Федералната служба за сигурност.

Евтеев отбелязва, че новата система ще обхване на първо място предприятията, участващи в изпълнението на държавни поръчки за отбраната - Обединената приборостроителна корпорация, "Хеликоптерите на Русия", "Прецизни комплекси" и Обединената двигателостроителна корпорация.

Последвайте канала на

БТА
3476 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.02.28 | 20:56

1
Браво на Русия....само напред..!
Аз

2017.10.21 | 15:27

5
В началото се изненадах, че чак сега създават такава група. Но явно до сега никой не ги е нападал - затова! Една-две реални заплахи месечно?! Та нашата малка фирма има повече!
Крум Усаински-Крупник

2017.10.21 | 15:27

3
Цървули!!!Тези безмозъчни,алкохолизирани полухора,са в голяма заблуда!!!Всичкият им софтуеър е Американски,предварително и предвидливо заразен с вируси,които ще бъдат активирани в подходящият момент!!!Краха на Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина е непредотвратим!!!честито,лумпени безмозъчни русофилски!!!
Бръм Усран -Курник

2017.10.21 | 15:27

4
цървули !!! тия още стрелят с лък и прашки ...какъв софтуер ,какви пет лева ....в каменния век ,няма компютри ,така че някой може само да им пръдне на чепа ...а за това ,може да каже ,колегата от курник ,вече е опитал и му се е усладило ...сега нещо са го пренебрегнали ...и за това се сърди ...ама ще му мине ...щом пак го надупят ...
емо

2017.10.21 | 15:26

2
русия е велика въпреки глупаците които я плюят

Добави коментар

Водещи новини