Скандалът с имотните декларации в Украйна може да доведе до смяна на властта

  • 02 ноември 2016 09:08

  • 1894
  • 3
Скандалът с имотните декларации в Украйна може да доведе до смяна на властта
© gettyimages (архив)

Доходите, декларирани от държавните служители в Украйна, хвърлиха украинците в шок. Скандалът в Киев може да доведе до смяна на властта, пише "Независимая газета".

Украйна е в стрес след първия етап от оповестяването на доходите, получавани от депутати и чиновници. Те посочиха в декларациите си милиарди гривни. "Докато борците с корупцията решават какво да правят с тази информация, настроенията в обществото се променят - от изненада и ирония към възмущение и злоба", изтъква вестникът. Според експерти шокът може да задълбочи пропастта между властта и обществото в Украйна, подчертава той.

Електронните имотни декларации за държавните служители бяха сред принципните изисквания на Запада към Украйна; от тази реформа зависеше и развитието на отношенията й с ЕС. Първият етап приключи на 31 октомври и повечето от няколкостотин топчиновници, изпълнили искането, "попълниха анкетите в последния момент. Затова информацията се стовари върху обществото като лавина", пише изданието. "Един депутат посочи в декларацията си собствена църква, друг - мощи на светия, които пазел вкъщи, а на трети, докато спял, Свети Николай му сложил под възглавницата скъп часовник", се казва в материала.

Украински държавен служител декларирал "билет за космоса" на стойност почти 1,5 милиона долара, други - "автомобилни паркове и колекции от картини, килими, брилянти, антикварни изделия, яхти и самолети, десетки апартаменти и стотици хектари земя". Посоченото в декларациите може да е само една трета от същинското им имущество, смята политологът Денис Богуш. "Те имаха почти цяла година, за да скрият богатствата си", казва той. Хората по улиците се шегуват, че Международният валутен фонд можел да поиска заеми от украинските чиновници, посочва всекидневникът.

Декларацията на президента Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември не изненадала украинците, тъй като държавният глава е бил богат и преди да бъде избран на поста. Лидерът на партия "Баткившчина" Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и декларирала скромни доходи, но и големите печалби, получавани от съпруга й - бизнесмен с активи в чужбина.

Шефът на антикорупционната комисия във Върховната рада Егор Соболев обаче е коментирал авоарите на Олег Ляшко, лидер на Радикалната партия. "Според мен Олег Ляшко, декларирал милион долара кеш, е добър пример, че е дошло време хората, разказващи тук как се борят за интересите на бедните, да обяснят как са успели да станат толкова богати", цитира вестникът изявлението на депутата. Украйна трябва "да бъде изчистена от хора, които не могат да обяснят произхода на имуществото си, но искат да ръководят страната", призова той. Соболев прикани известни политици доброволно да подложат на проверка законността на декларираните имоти.

Украинското общество може да мине от горчива ирония към агресия, предупреждава политологът Андрей Золотарьов. Трупат се пари "в долари и в брой. А защо не в гривни, не в банкови сметки? Това означава, че елитът си е стегнал вече куфарите", заключава той. Според експерта украинското общество може да отвърне по най-непредсказуем начин.

Последвайте канала на

БТА
1894 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.11.04 | 08:37

3
май урките ,не са толкова заспали ,колкото сме ние ....на някой и 160 лв му стигат да вегетира ,а друг 2000 лв на месец не му стигат ,горкия ...даже гладува ..като тройчо ....например...
Вън наркоманите от власта в Киев

2016.11.04 | 08:36

2
Очень важно все на допинг тест ..Иначе неудобно ети наркомани хотели сделат ядреная война между NATO и МОсква..
JJIvanov

2016.11.02 | 19:29

1
Иноземние диверсанти заграбили вся власт а НАША Украина с помощи американские спец наркотици ,ваксинации и нано и микро импланти.. ПОЛзуют обемно обсебляюще програми.. Надо все на улице.Должни поставит там Нормалние люди на власт

Добави коментар

Водещи новини