Най - големият митинг в новата руска история поиска нови избори

  • 10 декември 2011 20:50

  • 928
  • 0
Най - големият митинг в новата руска история поиска нови избори
© gettyimages

Десетки хиляди руски граждани се включиха в акциите "За честни избори", организирани от опозицията в над 90 града на Русия, съобщиха руски медии, цитирани от дневник.бг.

Това е първият общонационален протест срещу 12-годишното управление на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Протестът се провежда на фона на нарастващо недоволство от изборите, спечелени от партията на Путин "Единна Русия". Най-големият митинг в новата руска история приключи с пет искания и готовност за нов протест. Организаторите на митинга изчисляват събралите се на около 100 000 души на московския площад "Болотная". По данни на МВР на Русия в акцията на опозицията са се включили около 25 000 души. По оценка на репортерите на Лента.ру на площада са били около 35 000, а според "Комерсант" - около 50 000. Изданието отбелязва, че това е бил най-големият митинг в най-новата руска история.

Протестът мина без сериозни инциденти и под зорка охрана - хиляди полицаи охраняваха демонстрантите. Участниците в протестната акция на площад Болотни приеха резолюция, съобщи Газета.ру. Те поставят пет искания към властите: - Оставка на ръководителя на Централната избирателна комисия Владимир Чуров и разследване на дейността му.

-Отмяна на резултатите от проведените парламентарни избори.

- Насрочване на нови честни избори.

- Разследване на всички факти на фалшифициране на резултатите от гласуването във всеки отделен избирателен участък.

- Промяна на закона за регистрация на политическите партии, така че да стане възможно регистрирането на всички опозиционни партии.

Опозицията дава на властта срок от две седмици за изпълнение на поставените искания. За 24 декември е насрочен нов митинг.

Протести срещу изборните фалшификации имаше в още много руски градове. Около 10 000 души са се включили в протестната акция на опозицията срещу резултатите от изборите за Държавна дума в Санкт Петербург. От полицията посочват, че разрешеният митинг на Пионерския площад е минал без инциденти и арести. Около 10 души са били задържани на Площада на въстанието, където е било планирано провеждането на друга акция, за която е нямало официално разрешение.

По данни на руското МВР в протестната акция във Владивосток са взели участие 150 души, като няма задържани. В Чита са протестирали около 100 души. Арестувани са трима души. В Иркутск протестиращите са били четирима, като един е задържан. В Новосибирск в акцията на опозицията са се включили 20 души.

В Хабаровск са протестирали 80 души, като половината са задържани. Най-масова е била протестната акция в Барнаул с участието на 350 души. В Благовешченск са се събрали около 320 души. В Екатеринбург на уличите са излезли 1500 души.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
928 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини