Криминализират женското обрязване по религиозни причини в Русия

  • 19 август 2016 14:57

  • 9163
  • 1
Криминализират женското обрязване по религиозни причини в Русия
© gettyimages (архив)

Женското обрязване, извършено по религиозни причини, да бъде криминализирано. Това предложи руската депутатка Мария Максакова-Игенбергс, предаде ТАСС.

Законодателката от Държавната дума (долната камара на парламента в Москва) внесе проект за поправки в Наказателния кодекс на страната. "При пълно или частично отстраняване на външни женски полови органи, обяснено с религиозни мотиви, се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до седем години. За подобно действие, извършено спрямо малолетно или непълнолетно момиче, наказанието да е от 7 до 10 години затвор", аргументира се вносителката на предложението.

Парламентаристката от партията на президента Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев "Единна Русия" още заяви, че светският характер на държавата гарантира равенството между мъжете и жените. "Ето защо никакво разделение по пол не може да бъде мотивирано с вероизповедание", категорична бе тя.

Проектът бе внесен след като мюсюлманският свещеник Исмаил Бердиев предложи всички жени в Русия да бъдат подложени на обрязване. Той се аргументира, че това може да предпази хората от разврат. Мюфтията после заяви, че думите са му били разбрани превратно.

Руска правозащитна организация по-рано обяви, че в кавказката автономна република Дагестан са били регистрирани десетки случаи на женско обрязване. Най-малката пациентка е била на три години, информира ТАСС.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
9163 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дуци

2016.08.26 | 17:37

1
да забранят въобще обрязването ,а мюфтията веднага да го направят евнух без упойка !

Добави коментар

Водещи новини