Масови арести след нови протести на руската опозиция

  • 06 декември 2011 19:22

  • 916
  • 0
Масови арести след нови протести на руската опозиция
©

На Триумфалния площад в Москва, където се провежда опозиционен митинг, са започнали арести, съобщи Lenta.ru. Кореспондент на изданието е станал свидетел на това как няколко десетки души, са били натоварени в три автобуса и са откарани в близките отделения на полицията. Агенция РБК съобщава за 200 задържани в Москва и 60 в Санкт Петербург.

По-рано руските медии съобщиха, че към двата най-големи руски града се придвижват военни части, но органите на реда заявиха, че това е рутинна операция.

Сайтът на "Комерсант" съобщава, че в Санкт Петербург близо до станцията на метрото "Гостиний двор" полицията също е започнала арести на протестиращи срещу проведените парламентарни избори в Русия.

Сред задържаните в Москва е активистът Борис Немцов, който е съпредседател на движението "Солидарност". Във включване на живо по радио "Комерсант ФМ" той разказва как е бил арестуван, веднага щом се е появил на Триумфалния площад. По думите му обаче "властта на лъжците и крадците (както опозицията нарича партията на Путин "Единна Русия") е изплашена и няма да успее да арестува всички недоволни", допълва "Дневник".

Прокремълската младеж провежда акции в подкрепа на "Единна Русия". От партията "Яблоко" съобщават, че са задържани няколко нейни членове. Председателят на "Яблоко" Сергей Митрохин също е бил арестуван, но малко след това освободен.

Целият Триумфален площад е бил отцепен от полицията, съобщават блогъри, цитирани от Lenta.ru. Освен силите за сигурност на площада пристигат и поддръжници на прокремълските движения "Младата гвардия на Единна Русия" и организацията "Наши".

Опозиционерите скандират "Народът не вярва на Путин!" и "Позор за "Единна Русия!". Поддръжниците на властта, цитирани от държавната агенция "Новости", им отговарят с думите "Русия! Путин! Победа!" и "Медведев! Победа!".

По последна информация нови сили на руската полиция се насочват към московския зоопарк, където опозиционерите са препречили пътното платно и провеждат акция. "Комерсант ФМ" съобщава, че властите не обръщат внимание на хиляди младежи, демонстриращи в подкрепа на "Единна Русия".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини